Twee relschoppers 'Mars tegen Marrakesh' voor rechter

© KVDP/BRUZZ
| Aan het Berlaymontgebouw liep de Mars tegen Marrakesh helemaal uit de hand. Drie relschoppers moeten zich nu verantwoorden voor de rechter.

Twee personen die opgepakt werden naar aanleiding van de "Mars tegen Marrakesh" die op 16 december plaatsvond in Brussel, verschijnen donderdag voor de Brusselse correctionele rechtbank.

De "Mars tegen Marrakesh" lokte ongeveer 5.500 betogers naar het Schumanplein. De betoging verliep eerst rustig, maar ontaardde later. Na de mars kwam het ter hoogte van de Wetstraat tussen het Berlaymont- en het Karel De Grotegebouw tot confrontaties met de politie. De extreemrechtse betogers gooiden onder meer met stenen, verkeersborden en hekken en vernielden enkele ruiten.

De politie dreef de betogers uit elkaar met het waterkanon en veel traangas. Daarbij raakten vijf politieagenten gewond, en werd heel wat straatmeubilair vernield. Ook het Berlaymontgebouw van de Europese Commissie raakte beschadigd. De politie pakte 90 mensen administratief op en 6 gerechtelijk. Drie van die zes kregen na hun verhoor een rechtstreekse dagvaarding voor de zitting van de Nederlandstalige correctionele rechtbank op 24 januari.

Het gaat om L.F., geboren in 1983, die de politie bekogeld zou hebben met projectielen, L.D., geboren in 1963, die in de nasleep van de betoging werd opgepakt omdat hij op Facebook gedreigd zou hebben met een aanslag op de VRT en P.V., geboren in 1984, die pepperspray zou hebben gebruikt tegen een politieagent. Het proces van P.V. zal pas op 28 februari beginnen. De drie andere personen, die eveneens opgepakt waren, werden na verhoor vrijgelaten, maar het onderzoek tegen hen loopt verder.

Er werden ook een resem processen-verbaal tegen onbekenden opgemaakt. Ook die onderzoeken lopen verder.

Het Brussels parket eist 10 maanden cel of een zware werkstraf voor een man die bij de Mars tegen Marrakesh een verkeersbord gooide naar de politie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?