Tweede nationale betoging tegen racisme op zondag 24 maart

© Ivo Flachet

Op zondag 24 maart organiseert het 'Platform 21/03' voor het tweede jaar op rij een nationale betoging tegen racisme in Brussel, naar aanleiding van de werelddag tegen racisme en discriminatie op 21 maart.

Vorig jaar bracht de manifestatie in onze hoofdstad volgens de politie 3.000 mensen op de been. De organisatoren spraken toen zelf van 8.000 deelnemers.

Het Platform 21/03 wordt gesteund door meer dan 120 organisaties, onder meer Hart Boven Hard, het Minderhedenforum, de vakbonden ACV en ABVV en jeugdbewegingen. Het klaagt "het racistische gedachtegoed" in onze samenleving aan en pleit voor "solidariteit, mensenrechten en een menswaardig leven voor iedereen".

Eisenbundel

Concreet leggen de organisatoren een eisenbundel op tafel met zes punten, die deel moeten uitmaken van een "gecoördineerd interfederaal actieplan". Zo pleiten ze voor "betere inspecties met proactieve praktijktesten en sancties voor oneerlijke behandeling" op de arbeidsmarkt, de woningmarkt en in het onderwijs, willen ze "vluchtenlingenopvang die de mensenrechten respecteert, geen gesloten centra" en verwerpen ze de verboden op levensbeschouwelijke tekens.

Daarnaast spreken ze zich ook uit tegen meerdere artikels uit de nieuwe vreemdelingenwet en tegen etnische profilering door de politie. Tot slot "moet de dekolonisering doorgetrokken worden in musea, leerplannen, schoolboeken, bibliotheken, straten en pleinen en de media".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?