Tweehonderd politieagenten voeren actie bij Te Deum in Brussel

Bekijk ook de afspeellijst: maandag 15 november 2021
Updated: 15-11-2021 - 12:05

De politievakbonden hebben maandagvoormiddag actie gevoerd bij het Te Deum naar aanleiding van Koningsdag in de Brusselse Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal. Met vlaggen en rookbommen floten de ongeveer 200 ontevreden politieagenten het koningspaar uit. De vakbonden protesteren tegen de herziening van de eindeloopbaanregeling bij de politie.

De vier politievakbonden waren aanwezig. Volgens een schatting van de politie van Brussel-Elsene ging het om ongeveer 200 agenten. De politieagenten onthaalden de politieke vertegenwoordigers met boegeroep.

De rest van de week staan er nog iedere dag acties gepland. Eerder lieten de bonden al weten dat het onder meer om stiptheidsacties zou gaan, zoals die van vorige maand op de luchthavens van Charleroi en Zaventem, en extra grondige verkeerscontroles. "Vandaag is vooral een visibiliteitsactie, vanaf morgen komen er acties die meer hinder zullen opleveren," zegt Vincent Houssin, voorzitter van VSOA Politie. "Dat er op zo'n belangrijk evenement zo'n signaal gegeven wordt, toont aan dat er boter bij de vis moet komen."

De vakbonden protesteren voor een loonsverhoging en willen meer middelen voor de politiediensten.

Startschot

Secretaris van ACV Politie Joery Dehaes zegt dat de actie aan het Te Deum het "startschot" is van een lange reeks acties. Wat de andere acties zullen inhouden, willen de bonden nog niet kwijt.

Carlo Medo, voorzitter van het NSPV, beklemtoont dat de politie het "beu" is dat het beroep nog altijd niet beter gewaardeerd wordt. "Iedereen heeft de mond vol van vooruitgang, maar wij zien alleen achteruitgang. Door van ons te laten horen bij het Te Deum willen we aan de overheid laten zien dat we er ook nog zijn."

Medo verbindt de acties ook aan de handhaving van de coronamaatregelen. "We vragen al twee jaar dat corona wordt erkend als beroepsziekte, maar we worden aan het lijntje gehouden. We moeten wel overal binnengaan, controleren en zorgen dat iedereen netjes in de pas loopt. Als Vandenbroucke (federaal minister van Volksgezondheid, red.) dat wil, dan moet hij zorgen dat onze eisen ingewilligd worden. Hier is 200 à 300 man, zonder dat we echt hebben opgeroepen om te komen."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?