Tweetaligheid Brusselse postbeambten gaat achteruit

© PhotoNews

De tweetaligheid bij het postpersoneel in Brussel is er tijdens deze regering nog verder op achteruit gegaan. Dat stelt Vlaams Belangkamerlid Barbara Pas vast op basis van de cijfers die ze systematisch opvraagt.

Bij het aantreden van deze regering was 38% van de Brusselse postbodes en 54% van het loketpersoneel nog tweetalig. Aan het einde van deze regering is dat teruggezakt tot respectievelijk 30% en 46%. Een forse achteruitgang dus van telkens acht percent en dat op nauwelijks een viertal jaren tijd, aldus Pas, die vooral uithaalt naar N-VA.

Bij de Brusselse postbodes is 98 procent het Frans machtig en bij de loketbedienden is dat zelfs 99 procent. Daar staat tegenover dat slechts 32 procent van de postbodes en 47 procent van het loketpersoneel de Vlamingen in Brussel in het Nederlands kan bedienen.

'Vlamingen betalen gelag'

"Ik kan hieruit alleen maar vaststellen dat de tweetaligheid bij de Brusselse post er onder de regering-Michel met reuzensprongen op achteruit is gegaan en dat het uitsluitend de Vlamingen zijn die daarvoor het gelag betalen. En dàt met een zogezegd Vlaams-nationale partij als de N-VA in de regering! ", haalt Pas uit.

"Ook deze regering heeft dus zwaar haar voeten geveegd aan de verplichtingen die de taalwet oplegt. Zij heeft geen enkele inspanning gedaan om op dat vlak het tij te keren. Het is écht een blaam voor de N-VA dat zij daar in deze regering geen punt van heeft gemaakt, want het gaat hier immers louter om het toepassen van de wet, niet meer dan dat. Maar zelfs dat kon er blijkbaar niet van af."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?