Twijfel over leveringen J&J mogelijk probleem voor vaccinatie Brusselse daklozen

© Kevin Van den Panhuyzen-BRUZZ

De twijfels over de levering van het coronavaccin van Johnson & Johnson aan België kan gevolgen hebben voor de vaccinatiecampagne onder de Brusselse daklozen. Voor de vaccinatie van deze kwetsbare doelgroep wordt gerekend op het J&J-vaccin aangezien er maar één dosis van nodig is.

Sinds vorige week vaccineren mobiele teams de Brusselse daklozen. In drie dagen tijd werden zo 132 dakloze mensen in opvangcentra gevaccineerd. Uit de eerste bevindingen van de mobiele teams blijkt dat iets minder dan één op twee daklozen, 44 procent, aangeeft zich te willen laten vaccineren. Dat weet Inge Neven, hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie.

“Dat lijkt laag, maar is zeker niet slecht," aldus Inge Neven. “Bijna één op twee laat zich vaccineren. Volgens de begeleiders nemen veel mensen nog een afwachtende houding aan en kijken ze eerst nog even welk effect een vaccin kan hebben. Wanneer we een volgende ronde doen, zullen wellicht meer mensen zich aanbieden."

Maar naast de vaccinatiebereidheid kan nog een andere factor de vaccinatiecampagne van de Brusselse daklozen hinderen. De onduidelijkheid over de levering van het coronavaccin van Johnson & Johnson aan België kan immers gevolgen hebben voor de vaccinatiecampagne onder de Brusselse daklozen. Voor de vaccinatie van deze kwetsbare doelgroep wordt gerekend op het J&J-vaccin aangezien er maar één dosis van nodig is.

“Als de J&J-vaccins niet geleverd worden, zal dat inderdaad vooral een impact hebben op de moeilijkst bereikbare groepen. Daarom proberen we de J&J-vaccins op dit moment vooral te bewaren voor deze mensen. Maar we hopen dat die vaccins snel zullen komen," aldus Neven.

In totaal zijn er vaccindosissen voor 5.200 dakloze mensen en mensen zonder papieren voorzien. “Vanaf de week van 31 mei, of de week nadien, zal het gewest zich ook richten op de vaccinatie van sekswerkers en transmigranten,” klinkt het nog. Sekswerkers mogen vanaf 9 juni opnieuw aan het werk.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?