U wordt op 2.116 plaatsen gefilmd

© brusselnieuws.be
17/04/2012
Op meer dan 2.000 sites in het Brussels gewest hangen een of meerdere bewakingscamera’s. Zowel bedrijven als gemeenten en openbare diensten doen steeds vaker een beroep op camerabeveiliging. “Maar oplossingen zoeken is soms beter dan snel naar de camera te grijpen.”

De privacycommissie heeft weet van 2.116 zogenaamde 'gesloten' plaatsen in het gewest waar camera's hangen. Dat zijn gesloten ruimtes die toegankelijk zijn voor het publiek, zoals bijvoorbeeld grootwarenhuizen, bankloketten, musea, dokterspraktijken, maar ook metrostations en voertuigen van het openbaar vervoer.

De cijfers gaan alleen over het aantal plaatsen; op een plaats kunnen twee, twintig of tweehonderd camera's hangen. Zo zijn bijvoorbeeld de 79 metro- en premetrostations bemand met in totaal meer dan 1.300 camera's. En daarnaast zijn er ook nog camera's beheerd door de gemeenten in de straten.

Strafbaar
In heel België zijn er iets meer dan 18.000 plaatsen bemand met een of meerdere camera's, schrijft De Tijd. Een cijfer dat op twee jaar tijd verdrievoudigd is. Of de evolutie in Brussel dezelfde is, kan de commissie niet zeggen.

De privacycommissie waarschuwt voor illegaal gebruik van camera's. "Aangifte en signalisatie is verplicht," zegt woordvoerster Eva Wiertz. "Maar bij gemeente zien we vaak dat gemeenten gewoon een bord aan de grote invalswegen zetten met de mededeling dat de gemeente filmt. We raden aan om ook bij de camera's zelf signalisatie te zetten."

Bedrijven of particulieren mogen ook geen bewakingsvideo's op het internet plaatsen. En ook de vrij courante praktijk in winkels, waarbij klanten en personeel de beelden van camera's kunnen zien, is strafbaar.

Grijze zone
Camera's worden soms ook nogal lichtzinnig geplaatst, vindt de commissie. "Ze lossen niets op en zorgen voor een vals gevoel van veiligheid. We raden gemeenten aan om hun beleid op dat gebied regelmatig te evalueren, en niet snel-snel naar camera's te grijpen."

In Brussel worden de laatste jaren meer en meer initiatieven genomen om problemen met camera's aan te pakken. In Molenbeek werden ze aangekondigd om sluikstorters te betrappen, in Elsene moeten 51 extra camera's het onveiligheidsgevoel verkleinen, en in Brussel-Stad kondigde burgemeester Thielemans (PS) aan dat de politie permanent toegang krijgt tot de winkelcamera's van de Nieuwstraat.

Dat laatste is volgens de privacycommissie wettelijk gezien alvast niet in orde. "De politie kan eigenlijk alleen camerabeelden van bedrijven bekijken in het kader van een onderzoek. Wettelijk gezien is er dus geen basis voor het geval van de Nieuwstraat. Maar het kan zijn dat een rechter bewijsmateriaal op basis van dergelijke beelden toch aanvaardt. Er zit dus een grijze zone in de wet."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni