| Een twintigtal jonge mannen zou onder het afdak aan de Akenkaai overnachten.

Uitbater feestboten Akenkaai klaagt overlast aan: 'Ik kan niet heropenen'

EC
© BRUZZ
22/06/2021

Een twintigtal migranten overnacht al enkele maanden onder een afdak langs de Akenkaai, ter hoogte van de nieuwe Suzan Danielbrug. Op die plek liggen ook twee feestboten van Ric's Artboat. De uitbater klaagt aan dat er zwerfvuil, urine en ontlasting op zijn boten achterblijft. "Ik kan dus nog niet heropenen."

De aanwezigheid van (transit)migranten in de omgeving van de Akenkaai is niet nieuw, buurtbewoners kloegen er vorig jaar al over. Volgens Erik Pevernagie, voorzitter van Ric's Artboat en uitbater van de twee evenementenboten Ric's Artboat en Ric's Riverboat, groeit de overlast sinds drie à vier maanden weer aan.

"Er zijn echt meer mensen dan enkele maanden geleden. Meestal twintig tot dertig jonge mannen, die er blijven overnachten onder het afdak", zegt Pevernagie. De mannen liggen vlakbij zijn boten te slapen, ter hoogte van de Suzan Danielbrug, zegt hij. Ze laten er ook afval achter en doen hun behoefte op zijn dek. Er zouden ook ruiten zijn ingeslagen en een deur gebarricadeerd (zie foto's onderaan). "De netheidsdienst van de stad is gisterenochtend nog maar komen poetsen, maar 's avonds was alles alweer vuil", zegt Pevernagie. "Je ruikt de stank vanop 15 meter afstand. Ik ben dus nog niet kunnen heropenen. Als mensen een trouwfeest of conferentie willen houden op mijn boot, dan lukt dat niet."

De aanvragen daarvoor zijn er wel, zegt Pevernagie. Over twee weken moet er een huwelijk plaatsvinden. "Moet ik dan vragen of de gasten over de slapende mannen kunnen wandelen?", zegt hij. "Je voelt je er echt niet goed bij. Kan niemand die mensen opvangen?"

'Hete aardappel'

Voor Pevernagie komt de overlast bijzonder ongepast. Zijn evenementenboten zijn al meer dan een jaar niet kunnen openen. Nu het eindelijk weer mag, kan hij niemand ontvangen op de manier die hij zou willen. "De hete aardappel wordt telkens doorgeschoven", zegt Pevernagie. "Ik heb tweemaal contact opgenomen met het kabinet van minister Alain Maron (bevoegd voor daklozen, red.), maar er gebeurt niets. Meneer Vervoort (minister-president, bevoegd voor transitmigranten, red.) stuurt mij door naar burgemeester Close (van Brussel-Stad, red.) en die stuurt mij weer naar meneer Maron." Daarnaast is ook Barbara Trachte gecontacteerd, want zij is bevoegd voor de steun aan Brusselse bedrijven.

Burgemeester Philippe Close (PS) zegt aan BRUZZ dat hij zich "zeer bewust" is van de problematiek en naar een oplossing zoekt. "We sturen regelmatig politie ter plaatse, onder meer via het Herscham-team (voor daklozen, red.), net als de netheidsploegen van de stad", aldus zijn woordvoerster Maïté Van Rampelbergh.

Uitbater Pevernagie heeft nu aan de Haven van Brussel gevraagd of hij zijn boten honderd meter verderop kan leggen, ter hoogte van de Ruimingskaai bij het cultuurcentrum Kanal. Daar lagen de boten vroeger al, maar omwille van werken moesten ze tijdelijk opschuiven. De haven heeft nog niet gereageerd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Ric's Artboat , Akenkaai , transitmigranten , migranten , Overlast , zwerfvuil

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni