Uitvaart Tshisekedi in basiliek van Koekelberg

Er is op dit moment een uitvaartplechtigheid aan de gang voor Congolees oppositieleider Etienne Tshisekedi in de basiliek van Koekelberg. Hij overleed vorige woensdag in het Sint-Elisabethziekenhuis te Ukkel.

Tshisekedi was de eeuwige oppositieleider in de Democratische Republiek Congo (DRC). Hij verzette zich decennialang tegen Mobutu en vader en zoon Kabila. Hij zou bovendien een belangrijke rol spelen in de transitie naar verkiezingen en politieke verandering in Congo het komende jaar. Voor vele Congolezen belichaamde hij de hoop op echte democratie. Dat hij er niet meer is, stemt velen triest en bezorgd over de toekomst.

Afgelopen weekend vond er al een wake plaats in Paleis 2 op de Heizel. Van over heel Europa en zelfs Canada en de Verenigde Staten kwamen Congolezen hem een laatste groet brengen. De afgelopen jaren verbleef hij meermaals in België wegens gezondheidsproblemen. Vorige week woensdag overleed hij op 84-jarige leeftijd in het Sint-Elisabethziekenhuis in Ukkel. Vandaag vond dus ook een begrafenisplechtigheid plaats in de basiliek van Koekelberg.

Uiteindelijk zal Tshisekedi naar Congo gerepatrieerd en daar begraven worden. De vraag is alleen wanneer. De situatie in Congo is sowieso gespannen. Er zal ontzettend veel volk op straat komen wanneer Tshisekedi’s lichaam weer op Congolese bodem is. Om de situatie niet verder te doen escaleren in Congo, moet het regime snel een beslissing nemen. Ook België kan zich hier laten gelden. “Als er diplomatieke druk komt, gaan de dingen meestal wel snel in Congo,” aldus Nadia Nsayi, beleidsmedewerker Centraal-Afrika en Congo specialist bij Broederlijk Delen en Pax Christi.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?