ULB houdt vast aan eredoctoraat Ken Loach

© Georges Biard
| Ken Loach in Cannes in 2006

De ULB zal donderdag wel degelijk een eredoctoraat uitreiken aan regisseur Ken Loach. Die benadrukte nog eens dat hij niets met antisemitisme of negationisme te maken heeft.

Verschillende Joodse organisaties protesteerden de voorbije dagen tegen het eredoctoraat voor de geëngageerde filmmaker. Ze vinden dat zijn houding en uitlatingen tegenover Israël naar antisemitisme en negationisme neigen.

De rector van de ULB vroeg Loach daarop om zijn houding te verduidelijken.

De regisseur, die onder meer bekend is van Riff-Raff, Raining Stones en I, Daniel Blake, reageerde maandag meteen. “De holocaust is een evenement dat even reëel is als de Tweede Wereldoorlog”, aldus de cineast. “Ik ken de geschiedenis van de holocaustontkenning en zijn plaats in de politiek van extreem rechts. Beweren dat ik daar ook maar iets zou mee te maken hebben is verwerpelijk”. (…). Mijn hele leven heb ik partij gekozen voor de vervolgden en mensen in de marge. Me van antisemitisme beschuldigen omdat ik mijn stem toevoeg aan het protest van mensen die de situatie van de Palestijnen aanklagen is belachelijk.”

De ULB liet maandag al weten dat het eredoctoraat wel degelijk zal uitgereikt worden aan Loach.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?