ULB-onderzoekers identificeren rol van sleutelgen in antikankeronderzoek

© Belga
17/12/2020

Onderzoekers van de Université Libre Belgique (ULB) hebben voor het eerst de functie van het gen FAT1 geïdentificeerd, een van de meest voorkomende genen die gemuteerd zijn bij kanker. Dat onderzoek gebeurde onder leiding van professor Cédric Blanpain, die net de Francqui-Prijs voor wetenschappers heeft gewonnen. De studie werd gepubliceerd in het prestigieuze wetenschappelijke tijdschrift ‘Nature’.

De ULB-wetenschappers hebben ontdekt dat mutaties in het FAT1 gen invasieve kenmerken, uitzaaiingen en resistentie tegen sommige veelgebruikte kankerbehandelingen bevorderen. FAT 1 is een van de meest frequent gemuteerde genen bij een groot aantal kankers. De mutaties leiden tot een functieverlies van dit gen, wat suggereert dat FAT1 als een tumoronderdrukkend gen werkt en de ontwikkeling van kanker dus voorkomt.

Ondanks het frequente voorkomen van FAT1-mutaties, was de rol van het gen binnen kanker niet helemaal duidelijk, benadrukt de ULB. Het Belgische onderzoeksteam toonde voor het eerst aan dat het verlies van FAT1 EMT, een onderdeel van het proces waarin kwaadaardige gezwellen zich uitzaaien, zorgt voor een bevordering van invasieve kenmerken en uitzaaiingen in het plaveiselcelcarcinoom (een kwaadaardige huidtumor en de tweede meest voorkomende kanker bij mensen), longkanker (de dodelijkste kanker), en tumoren in de nek en het hoofd.

Het onderzoek gaat nog verder: de ULB-onderzoekers toonden ook aan dat de kankers gemuteerd door FAT1, die resistent zijn voor bepaalde bestaande kankerbehandelingen, wel heel gevoelig zijn aan andere geneesmiddelen, zoals de remmer Src die momenteel gebruikt wordt om bloedkanker te behandelen.

“Deze resultaten zullen heel directe en heel belangrijke implicaties hebben op de behandeling van kankerpatiënten die kanker hebben met mutaties van FAT1”, onderlijnt Cédric Blanpain.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, kankeronderzoek, ULB

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni