Use-it moet het met 123.000 euro minder doen

© LV
Use-it, het Vlaamse informatiepunt voor jonge, prijsbewuste rugzaktoeristen verliest vanaf volgend jaar 123.000 euro aan subsidies van de Vlaamse overheid. Daardoor komt de balie aan de Steenkoolkaai mogelijk in gevaar. De vzw zoekt momenteel naar alternatieve inkomsten.

Dat schrijft Het Nieuwsblad. Use-it krijgt dit jaar nog 123.000 euro van de Vlaamse Afdeling Jeugd, maar heeft voor volgend jaar geen nieuwe subsidieaanvraag ingediend. "Het Vlaamse decreet voor jeugdwerk is veranderd en we passen daar niet meer in", zegt voorzitter Joris Roos. "We zouden dus sowieso geen geld meer krijgen."

Usi-it kan nog wel rekenen op 200.000 euro aan andere inkomsten, via Toerisme Vlaanderen en de zes kunststeden. Hoe het verder moet, bestudeert de vzw nog. "We weten dat ze ons niet zullen laten vallen", zegt Roos. "Er is een breed draagvlak voor onze organisatie. Toch zijn we aan het professionaliseren, zodat we het met minder personeel en geld kunnen doen."

Het is echter mogelijk dat door de mindere inkomsten de balie aan de Steenkoolkaai sluit en dat alleen het drukwerk en de website zouden overblijven. "Maar ondersteuning kan ook in natura komen", zegt voorzitter Roos. "Een gratis balie op een locatie in het centrum zouden wij met open armen ontvangen."

Vlaams parlementslid Paul Delva (CD&V) wil alvast dat Vlaanderen elders op zoek gaat naar geld. "Use-it is een toffe toegangspoort tot de Vlaamse hoofdstad", zegt hij. "Als de balie verdwijnt, is dat zowel negatief voor de Vlaamse steden als voor Brussel."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?