De hoofdingang van het Universitair Ziekenhuis Brussel in Jette

| De hoofdingang van het Universitair Ziekenhuis Brussel in Jette.

UZ Brussel: 'Enorme toename eetstoornissen bij kinderen door coronamaatregelen'

© BRUZZ
16/02/2021

Door de coronamaatregelen stelt het UZ Brussel een enorme toename vast van het aantal kinderen en jongeren met zware anorexia nervosa. "Het huidige opnameaanbod in Vlaanderen en Brussel is momenteel ontoereikend waardoor lange wachtlijsten ontstaan voor kinderen en jongeren tussen 10 en 15," klinkt het in een persbericht.

Het UZ Brussel breidt het aantal behandelbedden tijdelijk uit van 3 naar 9. "Tijdens de coronacrisis steeg de vraag naar hulp bij eetstoornissen enorm, onder meer ook bij de doelgroep 10 tot 15-jarigen," stelt het ziekenhuis in een persbericht. "Het huidige opnameaanbod in Vlaanderen en Brussel is momenteel ontoereikend waardoor er lange wachtlijsten ontstaan voor deze doelgroep."

Op dit moment telt het ziekenhuis 9 opgenomen jonge patiënten met eetstoornissen. Er staan 5 kinderen en jongeren op de wachtlijst. "De impact van ondergewicht bij kinderen en jongeren is groot, niet alleen psychisch maar ook lichamelijk," zegt Ursula Van den Eede, coördinator van de Eetkliniek UZ Brussel. "Ernstig ondergewicht bij deze doelgroep geeft immers aanleiding tot uitstel of achteruitgang van puberale ontwikkeling en leidt tot groeistop."

Het UZ Brussel is gespecialiseerd in het opvolgen van jonge patiënten met eetstoornissen. De opgenomen kinderen en jongeren krijgen er een behandeling op maat. "Daarbij wordt de intensiteit van de behandeling afgestemd op de noden van het kind of de jongere en het gezin. Het is uniek dat dit gebeurt binnen het kader van een pediatrieafdeling."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni