UZ Brussel luidt alarmbel: 'We houden dit niet vol'

© Belgaimage
| Professor Marc Noppen, CEO van het UZ Brussel

Het gemiddeld aantal ziekenhuisopnames per dag is in een week tijd verdubbeld in ons land. Heel wat ziekenhuizen houden hun hart vast, zeker ook in Brussel. "We kunnen dit niet volhouden", zegt Marc Noppen, CEO van het UZ in Jette.

In ons land liggen 2.485 covidpatiënten in het ziekenhuis. Dat is een verdubbeling op een week tijd, want vorige zaterdag waren het er nog 1.257. Op intensieve zorgen zijn 412 bedden bezet door iemand die aan het coronavirus lijdt. Voor gelijkaardige statistieken moeten we al terug naar eind maart.

Niet-dringende zorg uitgesteld

Op dit moment stijgt de curve iets minder erg als toen, maar goed ziet het er niet uit. Alle ziekenhuizen moeten tegen volgende week de helft van hun bedden op intensieve zorgen voorbehouden voor coronapatiënten. In de praktijk gebeurt dat bij de meesten nu al, zoals bijvoorbeeld in Brussel.

In het UZ Brussel worden op dit moment 52 patiënten verzorgd bij wie Covid-19 is vastgesteld. Op de intensieve zorgen van het UZ Brussel zijn er 36 plekken, waarvan er 18 worden vrijgehouden voor covidpatiënten. Nu al zijn er 13 van die 18 bezet. Niet-dringende zorg, zoals bijvoorbeeld een knie-operatie, wordt er al uitgesteld.

'Niet vol te houden'

De dringende zorg komt in het UZ niet in het gedrang. Nog niet, zegt CEO Marc Noppen in de krant Het Laatste Nieuws. "Met een tiental mensen van het ziekenhuis hebben we een WhatsApp-groepje, een crisiscel. Daarin las ik zaterdag dat er die dag 8 patiënten met een ernstig infarct zijn binnengekomen: 1 voor een dringende hartoperatie, 1 semi-dringende, 2 hersenbloedingen, 2 niertransplantaties."

Dat zijn 14 mensen die allemaal een bed op intensieve zorgen nodig hebben. "Nu hebben ze nog een bed gekregen, na veel geschipper, reorganiseren en gedoe. Maar dat gaan we niet volhouden. We kunnen dit niet volhouden."

Sinds het begin van de pandemie werden in het UZ Brussel in totaal 680 bevestigde coronapatiënten opgenomen. Van die mensen hebben intussen 544 er het ziekenhuis verlaten en 84 zijn overleden. 149 patiënten werden opgenomen op de dienst intensieve zorg.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?