| Met een vierdaagse in de Vogezen wil de diabeteskliniek hun patiënten aanzetten om te bewegen.

UZ Brussel zet diabetespatiënten aan het sporten in de Vogezen

EC
© BRUZZ
30/08/2019

Een berg beklimmen of naar boven fietsen als diabetespatiënt? Bij de organisatie DiaT1op kunnen sport en diabetes perfect hand in hand gaan. Voor de eerste keer doet ook het UZ Brussel mee aan hun jaarlijkse slotproject: vijf Brusselse patiënten beklimmen dit weekend enkele bergen in de Franse Vogezen.

“Het doel is niet om te racen, wel om samen boven te geraken.” Professor Robert Hilbrands van de Diabeteskliniek in het UZ Brussel fietste vrijdag samen met enkele van zijn patiënten de Ballon d'Alsace op, een berg van zo’n 1.200 meter in de Franse Vogezen. Eén patiënt nam de fiets, twee wandelden omhoog en twee kozen voor hardlopen.

“Iedere sporter met type 1-diabetes (de ernstigere variant, red.) reageert anders op inspanningen,” vertelt Hilbrands, “dus hebben mensen met diabetes vaak veel vragen over wat er met hun suikerspiegel zal gebeuren als ze beginnen sporten.”

Het project DiaT1op wil hen tonen dat sporten wél kan. “We bieden hen instrumenten aan hun voeding en insuline goed aan te passen, maar het gaat ook om de stimulans die ze halen uit die top bereiken,” zegt Hilbrands. “Vaak is er een vrees over wat er met hun suiker zal gebeuren als ze beginnen bewegen. Die helpen we weg door genoeg educatieve sessies doorheen het jaar en gezamenlijke sportsessies.”

Groepsgebeuren

Het slotevenement van DiaT1op, genaamd 'Climbing for Life', trok uiteindelijk zo’n 160 diabetespatiënten en hun begeleiders naar de Vogezen. Het project bestaat al vijf jaar in het UZ Leuven, maar dankzij de steun van Sport Vlaanderen namen voor de eerste keer ook acht andere Vlaamse ziekenhuizen deel. Waaronder ook het UZ Brussel.

In de Brusselse diabeteskliniek hebben ze wel al ervaring met sport bij hun patiënten, maar het groepsgebeuren is uniek aan DiaT1op. "Als voorbereiding op de Climbing for Life krijgen de patienten een trainingsprogramma op maat en doen we als begeleiders samen met onze patienten mee aan verschillende sportevenementen, zoals bijvoorbeeld de Proximus Cycling Challenge. Patiënten voelen zich dan zekerder omdat ze in groep zijn.”

Zaterdag staat er nog een tweede berg in de Vogezen op het programma: de Planche des Belles Filles, opnieuw bijna 1.200 meter hoog. “We willen het evenement zeker jaarlijks herhalen en onze patiënten blijven motiveren”, zegt Hilbrands. “We zetten hen aan tot bewegen omdat dat hen net meer inzicht geeft in hun ziekte.”

Climbing for Life_UZ Brussel_Diabetes

| Het slotevenement van DiaT1op dit jaar was Climbing for Life, een beklimming in de Vogezen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Jette , Samenleving , Diabetes , UZ Brussel , cycling for life

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni