| Het gemeentehuis van Sint-Pieters-Woluwe

'Vader en moeder' vervangen door 'ouder 1 en 2' in Sint-Pieters-Woluwe

TD
© BRUZZ
27/02/2019
Updated: 27/02/2019 16.40u

Ouders die hun kind willen inschrijven in een gemeentelijke crèche van Sint-Pieters-Woluwe, krijgen een ander inschrijvingsformulier te zien. 'Vader' en 'moeder' worden vervangen door 'ouder 1' en 'ouder 2'. Op die manier wil de gemeente ervoor zorgen dat elk soort gezin zich welkom voelt. De Nederlandstalige crèches hanteren al langer een genderneutraal formulier.

Doorgaans heeft elk gezin een vader en een moeder. Maar niet altijd. Daarom past schepen voor Franstalige crèches Caroline Lhoir (Ecolo) de inschrijvingsformulieren aan. "Ik werd me ervan bewust toen ik praatte met een koppel dat in een adoptieprocedure zat," zegt Lhoir in de krant La Capitale. "Ze moesten een plaatsje in een crèche reserveren zodat de laatste fase van de adoptie kon beginnen. De twee mannen vertelden me dat ze brieven van crèches ontvingen als 'meneer en mevrouw'."

Om daar een mouw aan te passen, vervangt Lhoir nu de woorden 'vader' en 'moeder' door de geslachtsneutrale woorden 'ouder 1' en 'ouder 2'. Op die manier wil de gemeente anders samengestelde gezinnen, met bijvoorbeeld twee moeders of twee vaders, beter verwelkomen in het gemeentelijke systeem.

"Dit heeft de gemeente niets gekost, het is niet meer dan een kleine geste," zegt Lhoir. "De gemeente moet elk gezin op dezelfde manier verwelkomen. Het belangrijkste is het welzijn van het kind."

Cavalier seul?

Opmerkelijk is wel dat de burgemeester van Sint-Pieters-Woluwe, Benoit Cerexhe (CDH), zegt dat deze aanpassing van het inschrijvingsformulier echter geen collegiale beslissing is.

Het inschrijven in Nederlandstalige crèches in Brussel verloopt via een centraal registratiesysteem. Helmut De Vos (CD&V) laat aan BRUZZ weten dat Nederlandstalige crèches werken met een genderneutraal inschrijvingssysteem. Zij gebruiken echter niet de termen 'ouder 1 en ouder 2' zoals bij de Franstaligen, maar opteren voor 'aanvrager en partner'. Dit omdat het niet altijd de ouders zijn die de aanvraag indienen. Ook voor de registratie van het geslacht van de aanvragers kan gekozen worden uit man, vrouw of X en niet enkel uit man of vrouw.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Pieters-Woluwe, Samenleving, Caroline Lhoir, diversiteit, crèches

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni