Vakbond brandweer: ‘Verwacht opnieuw problemen met oudjaar'

© Stijn Tshibangu - Ngalula
| Molenbeek stond vorig jaar in brand tijdens oudejaarsnacht (archiefbeeld)

De vakbond voor de brandweer is niet te spreken over de maatregelen die burgemeester van Sint-Jans-Molenbeek Catherine Moureaux (PS) wil nemen met het oog op een vreedzaam oudjaar. Volgens de vakbond verzekeren de getroffen maatregelen de veiligheid van de brandweerlui niet voldoende.

Half december deed Moureaux haar plan uit de doeken voor een vreedzame oudejaarsavond in haar gemeente. Zo zou er meer politie aanwezig zijn en worden voorwerpen in de publieke ruimte die in brand kunnen worden gestoken, zoals vuilnisbakken, verwijderd.

Maar die maatregelen volstaan niet volgens vakbondsman Eric Labourdette. In Het Laatste Nieuws laat hij optekenen dat hun vertrouwen in de regelingen ver zoek is. “Deze maatregelen verzekeren onze veiligheid niet,” aldus Labourdette. Eind 2018 werden onze pompiers bekogeld met kasseistenen, waardoor we een brandende wagen even moesten verlaten om onze eigen veiligheid te verzekeren.”

“Het zijn niet de vuilbakken die het probleem vormen, maar wel de mensen die de vuilbakken in brand steken,” aldus Labourdette. “Ze zullen elke keer opnieuw iets vinden om stuk te slaan of in brand te steken. Ik stel me vragen of dit wel echt maatregelen zijn, want dit is gewoon lachwekkend.”

Extra brandweerlieden paraat

De brandweer houdt daarom extra brandweerlieden paraat voor oudejaarsavond. "We weten al maanden dat oudjaar in Molenbeek opnieuw voor problemen zal zorgen", aldus Labourdette.

Ook het aantal politiemensen dat zal worden ingezet op oudjaar, volstaat volgens Labourdette niet. “De politiezones kampen met een tekort aan personeel. Het zou dus beter zijn moest ook de federale politie aanwezig zijn.”

Tot slot is Labourdette ook van mening dat niet enkel tijdens dergelijke incidenten, maar ook nadien strenger moet worden opgetreden. “Velen onder hen werden vorig jaar niet gestraft, dus de kans is groot dat ze het dit jaar opnieuw durven.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?