Vakbond wil garanties over aanpak onveiligheid in recyparken

© BRUZZ
| Het personeel van het recyclagepark in Vorst volgde het voorbeeld van zijn collega's aan de Van Praetbrug niet. Die staakten nadat een werknemer het slachtoffer was geworden van verbaal geweld.

De liberale vakbond VSOA vergadert vandaag om 14 uur met de directie van Net Brussel over de Brusselse recyclageparken. Op het programma staat de hervorming van de ophalingen, maar ook de aanpak van het agressieprobleem. “Naast extra personeel moet er werk gemaakt worden van de invoering van een identiteitscontrole voor bezoekers”, zegt Michel Piersoul van de VSOA aan BRUZZ.

Personeelsleden van de containerparken in de hoofdstad werden de voorbije weken het slachtoffer van verbaal en soms zelfs fysiek geweld. Zo getuigde een werknemer van het gemeentelijk recyclagepark in Sint-Joost over spanningen met weerbarstige klanten.

Deadline 1 december

Overleg tussen de directie van Net Brussel en de vakbond draaide op niets uit. Dat gold ook voor de discussie over de verhoging van de werkdruk door een geplande hervorming van de papierophaling. Het personeel van het recypark aan de Van Praetbrug in Laken-Schaarbeek (Noord) legde daarop enkele dagen het werk neer.

Afgevaardigden van de liberale vakbond VSOA zitten hier vandaag om 14 uur opnieuw over samen met de directie van Net Brussel. “Het bestuur kan zich vinden in vier maatregelen die de situatie op korte termijn moeten verbeteren. Het is natuurlijk de vraag of die, zoals beloofd, ook daadwerkelijk allemaal voor 1 december zullen worden uitgevoerd. Dat is op dit moment nog niet het geval”, zegt Michel Piersoul van de VSOA aan BRUZZ.

‘Extra personeel en duidelijke communicatie’

Om het veiligheidsprobleem op te lossen, vroeg en kreeg de VSOA een verdubbeling van het aantal bewakers in de recyparken Noord en Zuid (Humaniteitslaan in Vorst, red.). “Maar dat is lang niet voldoende”, benadrukt Piersoul.

“Er moet per verwerkingssector ook extra personeel worden aangeworden. Daarnaast vragen wij dat er een vlottere doorstroom van de voertuigen komt aan het park aan de Van Praetbrug. Daar zijn auto’s nu verplicht om langs de ingang over een rijstrook ook weer naar buiten te rijden. Dat is niet alleen gevaarlijk, maar zorgt ook voor filevorming waardoor de frustraties al eens hoog oplopen.”

“Verder willen wij dat gespecialiseerde verwerkingsbedrijven worden opgevangen door het containerpark in Vorst. Dat is niet alleen groter, maar beschikt ook over meerdere afvalsectoren. Dat vond de directie een goed idee, maar om ervoor te zorgen dat zij hiervan op de hoogte zijn moet de (online) communicatie wel volgen. Daarover kregen wij nog niet voldoende garanties.”

‘Identiteitscontrole is een must’

Maar het hete hangijzer wordt ongetwijfeld de vraag om identiteitscontrole van bezoekers. “De werknemers eisen dit al langer, maar tot nog toe zonder enig resultaat. De invoering is voor ons een breekpunt en een must in de aanpak van de veiligheidsproblematiek”, is Piersoul duidelijk.

Naast deze voorstellen, komen er deze namiddag nog een paar technische kwesties op tafel. Piersoul gaat de onderhandelingen positief tegemoet, maar sluit niet uit dat er opnieuw acties volgen als er geen zekerheid komt over de realisatietermijn van de voorstellen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?