14 maart 2023: protest van de vakbondens aan het distributiecentrum van Delhaize in Zellik, na de bekendmaking van de directie dat de vestigingen van de supermarktketen in eigen beheer in franchise zullen gegeven worden

| Protest op 14 maart van de vakbonden aan het distributiecentrum van Delhaize in Zellik.

Vakbonden: 'Verzoeningspoging bij Delhaize mislukt, stakingen gaan door'

© Belga
18/04/2023

De stakingen bij Delhaize gaan door en zullen wellicht nog opgevoerd worden. Dat hebben de vakbonden aangekondigd na een mislukt verzoeningsgesprek met de directie onder begeleiding van een bemiddelaar.

De verzoening is compleet mislukt, viel op te maken uit de verklaringen van de vakbonden dinsdag. "We wilden samen met de directie naar een alternatief zoeken, maar na 10 uur bijeen zitten, bleef het antwoord neen. De directie blijft bij het plan om de 128 winkels te verzelfstandigen. Daar willen wij niet mee verder", legde Kristel Van Damme van ACV Puls uit.

De directie reageerde na de persconferentie van de vakbonden met een schriftelijk statement. "We blijven verder inzetten op een serene en constructieve dialoog en doen er alles aan om alle vragen met betrekking tot het toekomstplan te beantwoorden en het debat aan te gaan met de sociale partners", klinkt het.

Er zijn geen nieuwe afspraken gemaakt om te onderhandelen over het plan. "Wij moeten helaas vaststellen dat het niet mogelijk is, en dat moet ook de bemiddelaar vaststellen", aldus Van Damme. "We zijn zeer teleurgesteld." Er is wel nog een normale ondernemingsraad op 24 april, die al gepland was.

Woede

De protestacties bij Delhaize zullen weer opgevoerd worden, waarschuwen de vakbonden ook eensgezind. De laatste dagen waren enkel in Brussel en Wallonië nog een twintigtal winkels gesloten. Nu zou ook in Vlaanderen weer actiegevoerd kunnen worden, zegt Jan De Weghe van BBTK. "We gaan niemand verplichten om te staken, maar de solidariteit zal nog meer naar boven komen nu iedereen gehoord heeft dat de directie wel wil praten, maar haar plan niet wil aanpassen. Ik denk dat de woede nog is toegenomen."

Myriam Delmée van de Franstalige Setca vreest zelfs dat de vastberadenheid onder het personeel "tot geweld" kan leiden "omdat de directie onrechtvaardig is".

De bonden willen hun strijd ook voor de rechtbank blijven voeren. BBTK kondigde al een strafklacht aan omdat de vakbond vindt dat Delhaize de wet-Renault, die geldt bij collectieve ontslagen, niet respecteert. ACV tracht dan weer een bevelschrift aan te vechten dat stakersposten verbiedt.

"Het is erg dat we in een land als België naar de rechtbank moeten stappen om ons gelijk te krijgen. Dat lijkt me contradictorisch met het sociaal overleg in ons land", aldus Van Damme.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni