Vakbonden voorzichtig optimistisch na nieuws overname Blokker

© Google Streetview

De verschillende vakbonden zijn opgelucht dat er voorlopig geen sluitingen of ontslagen vallen bij Blokker. "Dit geeft ons alvast een jaar werkzekerheid", klinkt het.

Dinsdagmiddag raakte bekend dat de 123 winkels van Blokker in België in handen komen van de Dutch Retail Groep, onder leiding van de Nederlandse ondernemer Dirk Bron. Die wil alle winkels voortzetten als discounters onder het merk Mega World. Voor de vakbonden, die vooraf vreesden voor een collectief ontslag en sluitingen, is dit positief nieuws. "Men heeft ons de garantie gegeven dat alle winkels gedurende twaalf maanden zullen blijven bestaan, met inbegrip van alle werknemers", zegt ACLVB-secretaris Eric Vuchelen.

Bij Blokker werken nog 670 mensen. Ook de loon- en arbeidsvoorwaarden blijven in die periode behouden. BBTK-secretaris Inge De Beule is eveneens voorzichtig optimistisch. "Dit geeft ons alvast een jaar werkzekerheid", zegt ze. "Hoe het daarna zal lopen, zullen we moeten afwachten."

Nieuwe eigenaar Dirk Bron heeft voor Mega World alvast een andere visie dan die van Blokker. "Hij is actief in de stockverkoop, een beetje vergelijkbaar met wat Action doet", zegt secretaris Marc Jacobs van ACV Puls. "Hij wil wel quasi enkel met merkproducten werken." Het personeel zal zich dus moeten aanpassen. "Typisch aan stockverkoop is een grote logistieke activiteit, met veel laden en lossen in de winkels", zegt Jacobs. "Dat is een andere business waar fysiek hard gewerkt moet worden. Voor oudere werknemers zal die werkdruk misschien niet evident worden, dat moeten we afwachten."

Weinig details

Volgens Anne-Marie Dierckx van de Franstalige vakbond CNE gaat het om voorraden van allerlei soorten producten, zoals fietsen maar ook schoenen of kleding. Voeding zou niet in het assortiment zitten, decoratie wél. Zij heeft ook het gevoel dat de overnemer zeer snel te werk wil gaan. Officieel luidt het dat de nieuwe merknaam in mei in België en Luxemburg wordt gelanceerd, maar volgens Dierckx zal het merk al veel sneller te zien zijn.

Zij hekelt ook het feit dat de nieuwe directie amper financiële details vrijgeeft. "Men zegt ons dat men over vijf jaar een omzet van 200 miljoen euro wil halen, maar zonder meer details. We kregen ook te horen dat gezien de 26 miljoen euro verlies van het voorbije jaar, het kiezen was tussen deze oplossing of de catastrofe."

Voor de vakbondssecretarissen is overnemer Dirk Bron overigens een onbekende. Hij is in België nochtans niet aan zijn proefstuk toe: in 2006 nam hij vijftien Superconfex-winkels over van de Nederlandse keten BR Bedding. Hij wilde de winkels ombouwen tot discounters met onder meer sport- en vrijetijdskledij, maar daar kwam niet veel van in huis. In Nederland is hij de oprichter van de budgetsportketen Aktiesport, die nu in handen is van het Britse JD Sports Fashion.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?