Portret

Van Den Heede werkt in de voetgangerszone: 'Geen terrassen meer tussen de uitlaatgassen'

Sara De Sloover
© BRUZZ
10/06/2022

| Andres Van Den Heede, uitbater Le Grand Café, vlak aan de Beurs.

Hoe is het om in de voetgangerszone te werken? Daarover spreken we met Andres Van Den Heede (38), die vanaf juni 2015 het zakencijfer van het illustere Le Grand Café zag groeien. Het café aan de Beurs kreeg meer passage en dus ook meer potentiële klanten.

“Tevoren zaten de mensen op het terras tussen de uitlaatgassen aan een verkeerslicht, dat is lang niet zo aangenaam als op wandelende voorbijgangers uitkijken."

Ook in de jaren 2017 en 2018 – na het aanslagenjaar 2016 – zag Van Den Heede de omzet zo met 20 procent stijgen. "Ik denk dat alles afhangt van wat voor bedrijf je hebt en waar het exact gelegen is. Ik hoorde dat de voetgangerszone voor meubelzaken of de Brico een catastrofe was, maar voor ons was het heel gunstig."

"Het kan verschillen van zaak tot zaak: onze buren van Le Cirio hadden een wat ouder publiek, dat gewend was met de auto te komen. Toen dat niet meer kon, bleven ze massaal weg. Wij trokken juist meer jongere mensen aan."

Andres Van Den Heede, uitbater Le Grand Café, vlak aan de Beurs

| Andres Van Den Heede: "Onze buren van Le Cirio hadden een wat ouder publiek, dat gewend was met de auto te komen. Toen dat niet meer kon, bleven ze massaal weg. Wij trokken juist meer jongere mensen aan.”

Leveranciers hebben hun leveringsmoment aangepast, zijn vijftiental personeelsleden komen grotendeels met het openbaar vervoer. “Mensen wennen aan alles, kun jij je voorstellen dat er ooit auto’s op de Grote Markt geparkeerd stonden?” Zelf komt Van Den Heede met de auto vanuit Ukkel, maar parkeerplaats vinden net buiten de voetgangerszone is ’s ochtends vroeg nooit een probleem.

“In het begin was de piétonnier een zooitje, maar het ziet er intussen steeds beter uit. Onze terrasluifel is sinds vorig jaar gerenoveerd, en ze zijn bezig met de werken aan de Beurs. Dat museum gaat nog veel meer mensen aantrekken, dus dat is ook goed nieuws. En de politie schrijft sinds een paar weken boetes uit voor steppers en fietsers die te hard rijden – wel nodig, we zien hier elke dag wel kleine ongelukken. Sinds vorig jaar zijn er meer en meer fietsen en steps, vandaar dat er meer botsingen gebeuren denk ik.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Mobiliteit, voetgangerszone, le grand café, 10 jaar na Picnic the Streets

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni