Van Gucht: 'Brussel binnen 2 weken op niveau van Antwerpen'

© PhotoNews
| Winkelen met een mondmasker in Anderlecht.
Updated: 12-08-2020 - 11:11

De gemeente Anderlecht noteerde afgelopen week 85 nieuwe coronabesmettingen per 100.000 inwoners per dag. 10 van de 19 Brusselse gemeentes blijven onder de drempelwaarde van 50. "Als de groei in Brussel aanhoudt, dan zit het gewest binnen 2 weken op het niveau van Antwerpen," aldus viroloog Steven Van Gucht.

Het hele Brusselse gewest noteert inmiddels meer dan 50 besmettingen per 100.000 inwoners per dag over de laatste week en dus is een mondmasker vanaf woensdag overal in de publieke ruimte verplicht. Tussen de gemeenten onderling, zijn er echter nog grote verschillen.

Zo heeft Anderlecht met 85 besmettingen per 100.000 inwoners veruit het meeste besmettingen, Jette heeft er 70. Opvallend is verder dat 10 van de 19 Brusselse gemeenten nog onder de drempelwaarde van 50 blijven. Over het algemeen zijn dat de rijkere gemeenten in het zuid-oosten van het gewest. Maar ook bij hen wordt de mondmaskerplicht ingevoerd.

Verder lijkt het aantal ziekenhuisopnames in Brussel stabiel te blijven. Er waren dinsdag 75 mensen gehospitaliseerd en dat is 6 minder dan een dag eerder. Opvallend is daarbij wel dat dinsdag maar liefst 16 mensen het ziekenhuis mochten verlaten: dat is het hoogste aantal sinds het begin van de tweede golf. Daartegenover stonden 12 nieuwe opnames. Ook dat is een van de drukste dagen van de tweede golf.

Op de persconferentie van Sciensano over de huidige situatie van de pandemie, was opnieuw speciale aandacht voor Brussel. "We zien de grootste stijging in het Brussels gewest," aldus viroloog Steven Van Gucht. "Er was een toename van 57 procent van het weekgemiddelde. In Antwerpen, Limburg en Luxemburg zagen we juist een afname en in andere provincies is een stijging tussen de 20 en 25 procent."

"Als deze toename aanhoudt in Brussel, dan zit het gewest binnen twee weken op het huidige niveau van Antwerpen," zei Van Gucht nog. Ondanks een landelijke afvlakking van de toename van het aantal besmettingen, blijft waakzaamheid met name in Brussel dus geboden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?