Van Héritier Tipo tot Remco Evenepoel: vijf ambassadeurs moeten Brussel op de kaart zetten

Rojin Ferho
© BRUZZ
11/07/2023

| Remco Evenepoel, Héritier Tipo, Geert Van Istendael, Ahlaam Teghadouini en Ana Maria Osorio Gil.

Brussel krijgt vijf nieuwe ambassadeurs die het gewest binnen en buiten de stadsgrenzen zullen vertegenwoordigen. Dat kondigt Benjamin Dalle, Vlaams minister voor Brussel (CD&V) aan op 11 juli, de Vlaamse feestdag. "De ambassadeurs hebben het potentieel om honderdduizenden mensen te bereiken met hun boodschappen", vertelt Dalle.

Dinsdag lanceert Vlaams minister voor Brussel Benjamin Dalle vijf ambassadeurs die Brussel zullen promoten in het Brussels gewest, maar ook in Vlaanderen. “Het ambassadeurschap is een symbolische benoeming, een waardering van het werk dat ze nu al doen en een erkenning voor de passie die ze vandaag al uitstralen voor Brussel”, vertelt Dalle. De nieuw benoemde ambassadeurs zijn Remco Evenepoel, Héritier Tipo, Geert Van Istendael, Ahlaam Teghadouini en Ana Maria Osorio Gil.

Bij de ambassadeurs zitten bekende en minder bekende gezichten. Samen vormen ze een groep van verschillende leeftijden en uit verschillende disciplines, zoals sport, literatuur, acteerwerk, onderwijs en televisie.

Binnen de categorie ‘sport’ zal Remco Evenepoel het Brussels ambassadeurschap op zich nemen. “Onze wielerheld met een hart voor Brussel en met een palmares om ondanks zijn jonge leeftijd nu al U tegen te zeggen”, zo beschrijft minister Dalle hem.

De nieuwe rol volgt op een reeks engagementen van de wielrenner voor Brussel. Zo is Evenepoel vandaag peter van de Brusselse fietsbrigade bij de politie en heeft hij de R.EV Brussels Cycling Academy mee opgericht, met als doel het wielrennen toegankelijk te maken voor kinderen en jongeren uit alle lagen van de Brusselse bevolking.

BRUZZ-radiopresentator en fervente wielerfan Gunnar Cheyns ziet in Evenepoel vooral een idool dat de sport overstijgt: “Het wielrennen wordt doorgaans vooral in Vlaanderen gevolgd, maar Remco Evenepoel heeft de sport - zowel op kleine als grote schaal - ook toegankelijk kunnen maken voor Brusselaars. Zijn meertaligheid is ook een absolute troef.”

‘Grote eer’

Sinds eind vorig jaar verantwoordelijk voor de Brusselse vibe op Ketnet: Héritier Tipo. “Toen minister Dalle mij vroeg of ik ambassadeur wilde worden voor Brussel, heb ik meteen ja gezegd”, klinkt het. Hij is 22 jaar en komt uit Molenbeek, studeert Organisatie & Management aan de Erasmushogeschool en is vlot drietalig.

“Ik vind het een grote eer dat ik deze rol mag opnemen, het is allemaal heel snel gegaan: Ketnet-wrapper worden, optreden op de Grote Markt op de Vlaamse feestdag, Brusselse ambassadeur worden, maar het is nu of nooit. Ik wil op veertigjarige leeftijd niet met spijt terugkijken naar vandaag en beseffen dat ik dit soort kansen niet gegrepen heb”, klinkt het.

'Ik wil niet op mijn veertigste met spijt terugkijken en beseffen dat ik dit soort kansen niet gegrepen heb'

Héritier Tipo, Ketnet-wrapper

Héritier Tipo studeert Organisatie & Management aan de Erasmushogeschool en is sinds 2022 Ketnet-wrapper

Ook op het ambassadeurslijstje, onder acteerwerk, staat Ahlaam Teghadouini. Zij is vooral bekend als hoofdrolspeler in Roomies, een humoristische fictiereeks over twee lesbische vriendinnen die in het reine proberen te komen met zichzelf, hun familie en elkaar.

De reeks heeft dit jaar nog de juryprijs van de eerste Kastaars gewonnen, de Vlaamse mediaprijzen die onder meer de populairste tv- en radioprogramma’s van het afgelopen jaar bekronen. Teghadouini kun je ook kennen van de serie Grond, van het regisseursduo Adil El Arbi en Bilall Fallah.

‘Dit streelt de ijdelheid’

Geert van Istendael heeft in zijn 76-jarige bestaan verschillende rollen op zich genomen: journalist en nieuwslezer, prozaschrijver, dichter, essayist, publicist en vertaler. Vandaag komt daar een nieuwe bij: Brussels ambassadeur. Hij is er heel fier op, vertelt hij aan BRUZZ: “Het streelt de ijdelheid van de oude meneer.”

'Je kan niets vergelijken met de grootstedelijke anarchie die Brussel uitstraalt'

Geert van Istendael, auteur

Geert van Istendael 2 BRUZZ ACTUA 1662

“Ik blijf Brussel een fascinerende stad vinden”, zegt van Istendael. “Je kan niets vergelijken met de grootstedelijke anarchie die Brussel uitstraalt, en zodra ik iemand hoor zeggen dat Brussel een ‘hellhole is’ en dat soort onzin, dan protesteer ik.”

Last but not least: Ana Maria Osorio Gil zal het gewest als nieuwe ambassadeur vooral promoten binnen het Brussels onderwijs. Zij leerde destijds Nederlands als OKAN-student in het Sint-Guido-Instituut in Anderlecht en heeft Colombiaanse roots. Vandaag geeft ze zelf les in het Brussels onderwijs. “Zij is een leerkracht die élke dag het verschil maakt in een superdiverse en grootstedelijke context”, aldus minister Dalle.

Minister Dalle wil naar eigen zeggen met deze lancering het vertrouwen uitspreken in de stad en in haar mensen. “Het doel is om vanuit hun rol en hun impact te zorgen voor een positief gevoel rond Brussel. Zij hebben het potentieel om honderdduizenden mensen te bereiken met hun boodschappen. Het zijn uithangborden, mensen die hier lokaal impact hebben maar ook buiten Brussel.”

11 juli in Brussel

Dinsdag staat Brussel in het teken van de Vlaamse feestdag. Hoe vieren Brusselaars deze dag en hoe gaat het met het Nederlands in Brussel? En wat staat er op het feestprogramma?

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni