Veiligheidskorps legt werk neer na 'discriminatie Arabisch lid'

© Belga
02/12/2015

Het Justitiepaleis was woensdagochtend even gesloten omdat het Veiligheidskorps spontaan het werk had neergelegd. Dat gebeurde nadat een lid van het korps met baard en Arabisch uiterlijk niet langer gedetineerden naar de zittingszalen mocht brengen, zegt een vakbondslid aan onze redactie.

Het Veiligheidskorps staat in voor de overbrenging van gedetineerden van de gevangenissen naar de gerechtsgebouwen, de voorleiding van gedetineerden naar de verschillende zittingszalen en de toegangscontrole tot het Justitiepaleis en het Portalisgebouw, waar de jeugdrechtbanken en het parket huizen.

"De politie had beslist dat een lid van het Veiligheidskorps van Arabische origine met baard niet langer gedetineerden naar de zittingszalen mocht brengen", zegt Johan Peeters van vakbond VSOA. Daarop legde het voltallige veiligheidskorps het werk neer. "Dergelijke discriminatie op basis van uiterlijk kunnen wij niet toelaten", klinkt het.

De beslissing van de politiecommissaris was mogelijk ingegeven door recente terreurdreiging, maar dat mag geen excuus zijn vindt de vakbond. "Het Veiligheidskorps heeft leden van uiteenlopende afkomst en die zijn allemaal gescreend", aldus nog Peeters.

Na overleg tussen de directeur van het Veiligheidskorps en de politie, en bemiddeling van de directeur-generaal van het Gevangeniswezen, is het betrokken lid van het korps in ere hersteld. Daarop heeft het veiligheidspersoneel het werk opnieuw hervat en is het Justitiepaleis opnieuw open.

Pesterijen
Mogelijk liggen nog meer incidenten aan de basis van de spontane staking. Bronnen binnen het Veiligheidskorps spreken over aanhoudende pesterijen. Directeur-generaal Hans Meurisse heeft het enkel over een organisatorisch misverstand dat vermijdbaar was. "Wel stel ik me vragen bij de overdreven kritische houding in Brussel tegenover het Veiligheidskorps", klinkt het. "In de gerechtsgebouwen buiten Brussel loopt de samenwerking wel vlot, waarom kan dat hier niet?

Al vele jaren klaagt het korps over een personeelstekort. Ook de relatie en samenwerking met de Brusselse lokale politie verloopt regelmatig stroef.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni