Al Khalil moskee-BRUZZ ACTUA 1695
© Kris Hendrickx | Moskee Al Khalil in Molenbeek (archiefbeeld).

Verblijfsvergunning van imam Al Khalil-moskee in Molenbeek ingetrokken

© Belga
13/01/2022
Updated: 13/01/2022 08.31u

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) heeft in oktober vorig jaar het verblijfsrecht ingetrokken van Mohamed Toujgani, hoofdimam van de Al Khalil-moskee in Molenbeek, de grootste moskee van ons land. Dat meldt VRT NWS donderdag en wordt door Mahdi zelf bevestigd.

De beslissing dateert van 12 oktober vorig jaar. Mahdi trok het verblijf van de imam in "omwille van signalen van een ernstig gevaar voor de nationale veiligheid". Hij baseerde zich daarvoor op informatie van de veiligheidsdiensten en nam de beslissing naar eigen zeggen "niet lichtzinnig". Het is niet bekend op welke concrete elementen Mahdi voortging.

Toujgani, die niet de Belgische, maar wel de Marokkaanse nationaliteit heeft, kreeg het bevel om het grondgebied te verlaten en moet zich de komende tien jaar houden aan een inreisverbod. Hij zou ondertussen niet meer in ons land zijn. Volgens het kabinet zijn de normale beroepstermijnen bovendien verlopen, maar Toujgani's advocaat laat weten dat hij dat aanvecht. De imam heeft hier een vrouw en kinderen.

"Hiermee willen we een signaal uitsturen. Wie haat zaait, onze samenleving verdeelt en een bedreiging vormt voor onze veiligheid, is niet welkom in ons land. Vandaag niet, maar ook de komende jaren niet", klinkt het bij de VRT. In een persbericht voegt Mahdi eraan toe: "Wij hebben in het verleden te veel speelruimte gegeven aan radicale predikers. Deze man was wellicht de meest invloedrijke prediker in België. Met deze beslissing maken we mee het verschil."

Al langer gecontesteerd

Mohamed Toujgani was al langer gecontesteerd. Ondanks decennialang verblijf in ons land - sinds 1982 - sprak hij Nederlands noch Frans. Bovendien dook in 2019 een tien jaar oud filmpje van hem op waarin hij opriep tot het verbranden van joden. Hoewel hij niet gekend is bij het grote publiek, is Toujgani een bijzonder invloedrijk figuur in de islamitische gemeenschap.

Hoofdimam Toujgani en de rol van de Al Khalilmoskee komen ook aan bod in onze reportage uit 2020.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie