Verborgen camera filmt reacties op seksuele intimidatie

Campagne zerosexism verborgen camera Campagne zerosexism verborgen camera
© Kabinet Bianca Debaerts
| Mensen die tussenkwamen, kregen als beloning een T-shirt van de campagne
© Kabinet Bianca Debaerts
| Mensen die tussenkwamen, kregen als beloning een T-shirt van de campagne

Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets (CD&V) lanceerde met verschillende verborgen camera’s de campagne ‘0 % seksisme’. Die registreerden scènes waarbij een aantal acteurs zich seksistisch gedroeg om te zien of voorbijgangers zouden reageren.

Hoeveel mensen precies reageerden, is niet geweten. “Het was niet de bedoeling om het aantal reacties wetenschappelijk aan te tonen,” zegt Eric Laureys, woordvoerder van Debaets, aan BRUZZ.

“Maar het toont wel aan dat het gebeurt, en soms komen de reacties uit verrassende hoek. Zowel oude vrouwen als jonge mannen komen tussen,” aldus Laureys.

Met de zeven filmpjes die via sociale media worden verspreid, willen de initiatiefnemers verder sensibiliseren. “De antiseksismewet is geen groot succes en het probleem van intimidatie blijft bestaan. Via deze weg willen we mensen aanmoedigen om tussen te komen indien nodig,” zegt Laureys.

Veel concrete beleidsmaatregelen zijn er sinds de antiseksismewet niet geweest. Wel lanceerde Debaets in maart 2018 nog de app ‘Blijf van mijn lijf’, waarmee seksuele intimidatie gemeld kan worden. Die zou vandaag een 700-tal gebruikers tellen.

Meer info over de campagne, vind je hier.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?