| Op de Jamarlaan in Sint-Gillis werden gisteravond tientallen vuilniszakken achtergelaten.

Verdrievoudiging aantal sluikstortcamera's Brussel Zuid

ZM
© BRUZZ
04/08/2020

Gisterenavond dook op Twitter een video op van mannen in een witte bestelwagen die tientallen vuilniszakken achterlaten aan de Jamarlaan in Sint-Gillis. De korpschef van de politiezone Brussel-Zuid zegt het aantal sluikstortcamera's in de buurt te willen verdrievoudigen.

“Sluikstorten is altijd al een probleem geweest in Brussel", aldus Jurgen De Landsheer, korpschef van de politie in Brussel Zuid. "Als je met mensen van de buurt praat, dan liggen ze daar duidelijk van wakker. Daarom is het een van mijn prioriteiten.” De Landsheer benadrukt dat ze verschillende samenwerkingen aangaan om het probleem te verhelpen: “De politie van Brussel Zuid wil nog meer inzetten op sluikstortcamera’s. In Anderlecht zijn we aan een samenwerking met de gemeente begonnen om het aantal sluikstortcamera’s te verdrievoudigen.”

20% meer sluikstorten tijdens corona

Volgens de korpschef van politiezone Brussel Zuid kampen grootsteden vaker met sluikstorters dan elders. “In een grootstad voelen mensen zich anoniemer. Daarom is sluikstorten hier vaker een probleem dan in kleine dorpen waar iedereen elkaar kent.” Etienne Cornesse, van Net Brussel, zag de hoeveelheid sluikstorters met 20% toenemen sinds de coronacrisis. “Mensen zaten thuis en deden allerlei klusjes of opruimwerken en de recyclageparken waren enkel in de voormiddag open in plaats van de hele dag. Dat zorgde voor een duidelijke toename.”

Sensibiliseren

Over de video die op Twitter gedeeld werd kan De Landsheer zich niet met zekerheid uitspreken: “Of het effectief om sluikstorten gaat, is niet helemaal duidelijk De nummerplaat is moeilijk te zien en we weten ook niet precies waar en wanneer de video is gemaakt.” Ook Stijn D’Hollander zelf, die het filmpje maakte, geeft toe dat het moeilijk te verifiëren valt. “De zakken zijn ondertussen al weggehaald, maar er is helaas nog steeds een ander sluikstort terug te vinden in de Jamarlaan. De buurtbewoners klagen dit al langer aan.”

Jurgen De Landsheer wil vooral sensibiliseren bij de burgers: “Als ze iets zien, moeten ze dat onmiddellijk melden. Achteraf is het vaak veel moeilijker om te bewijzen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis , Samenleving , sluikstorten

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni