Alain Maron, minister van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering, belast met Klimaattransitie, Leefmilieu, Energie en Participatieve Democratie

| Alain Maron, minister van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering, belast met Klimaattransitie, Leefmilieu, Energie en Participatieve Democratie.

Verhoging stralingsnormen voor 5G in Brussels Gewest stapje dichterbij

© Belga
08/07/2022

De Brusselse regering heeft het voorontwerp van ordonnantie in tweede lezing goedgekeurd dat de huidige emissienorm verhoogt en invoering van 5G mogelijk maakt. Dat meldt het kabinet van minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo). De verhoging is nodig voor de inplanting van 5G in het Brussels Gewest.

In augustus en september wordt een openbaar onderzoek gevoerd. Daarna dient ook de Raad van State een advies te geven. Tegen het einde van het jaar zou de regering de tekst definitief goedkeuren, waarna het ontwerp door het Brussels Parlement behandeld moet worden.

De beperkte verhoging van de emissienorm voor niet-ioniserende straling houdt rekening met het voorzorgs- en standstillbeginsel en met de bescherming van de gezondheid van alle Brusselaars, benadrukte minister Maron eerder. De operatoren krijgen verplichtingen opgelegd inzake de milieugevolgen op het gebied van energie en afval in verband met 5G en het beperken van de groei van de digitalisering.

De huidige emissienorm van 6 V/m (volt per meter) wordt verhoogd tot 14,57 V/m buitenshuis en 9,19 V/m binnenshuis, met inbegrip van radio- en televisieantennes. "Die norm blijft de strengste van het land, en ligt ver onder de aanbevelingen van de ICNIRP of de WHO", aldus Maron.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , 5g

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni