Huisarts in Brussel

| Om het dreigende huisartsentekort in te dijken, past de Brusselse regering het huidige premiesysteem aan.

Verhoogde premie moet huisartsen naar Brussel lokken

TD
© BRUZZ
25/04/2019

De Brusselse overheid heeft acht kwetsbare wijken in kaart gebracht waar een huisartsentekort dreigt. Om artsen naar die wijken te lokken, past de regering het premiesysteem aan. Huisartsen die zich in zo'n kwetsbare wijk vestigen, krijgen meer steun van de overheid. "We gaan jongeren steunen die zich in het beroep smijten," zegt bevoegd minister Didier Gosuin (Défi)

Huisartsen krijgen financiële steun wanneer ze zich vestigen in Brussel. Maar dat doen ze steeds minder. Daarom bestelden de bevoegde excellenties Didier Gosuin (Défi) en Guy Vanhengel (Open VLD) een studie om een eventueel dreigend tekort beter in kaart te brengen. De studie brengt acht wijken in kaart waar het tekort het grootst zal zijn, schrijft de krant La Libre Belgique.

Kanaalzone

Het gaat om grote delen van Anderlecht en wijken in Ukkel, Vorst, Sint-Gillis, Brussel-Stad, Sint-Joost-ten-Node, Koekelberg, Sint-Jans-Molenbeek, Ganshoren, Sint-Agatha-Berchem en Sint-Lambrechts-Woluwe. De studie maakt geen onderscheid tussen een tekort voor Nederlandstaligen of Franstaligen.

"De meeste wijken waar een tekort dreigt, liggen in de Kanaalzone. En daar wonen veel mensen die noch Frans- noch Nederlandstalig zijn. Het is dus niet zozeer een taalprobleem, maar een capaciteitsprobleem," zegt minister Gosuin aan BRUZZ. Vanhengel benadrukt dat er nog geen tekort is, maar dat er wel grote verschillen zijn tussen de wijken die moeten aangepakt worden.

Wat de Nederlandstalige artsen betreft, zegt Vanhengel: “De Brusselse Huisartsenkring signaleerde ons dat haar leden die actief zijn in een prioritaire wijk al een verhoogde vraag van patiënten ervaren. Ze spreken over een verhoogde werkdruk en héél wat van hen hinken aan tegen de pensioenleeftijd. De helft van die huisartsen heeft al een patiëntenstop. In de mate van het mogelijke maken zij nog een uitzondering voor Nederlandstalige patiënten omdat ze die niet kunnen doorsturen naar een ééntalige Franstalige collega in de buurt. Wat voor Franstaligen nog wel lukt”.

30.000 euro

Er komt dus een aanpassing aan de bestaande vestigingspremie voor huisartsen. Vandaag krijgt een huisarts die zich vestigt in Brussel een eenmalige premie van 25.000 euro. Dat verandert. Vestigt een huisarts zich in een van de acht aangeduide kwetsbare wijken, zoals bijvoorbeeld in Koekelberg, dan krijgt die arts een premie van 30.000 euro. Vestigt de arts zich in pakweg Watermaal-Bosvoorde, dan bedraagt de premie 15.000 euro.

Er is niet alleen gekeken naar de bevolkingsdichtheid van de wijk, er is ook rekening gehouden met de manier waarop de wijken in zones zijn ingedeeld. Zo past Sint-Lambrechts-Woluwe niet meteen in het lijstje van economisch kwetsbare wijken, maar omdat die wijk daar volledig ingekleurd staat als woonzone, hebben artsen het heel moeilijk om daar een praktijk te mogen openen. "We houden de kaart dus in de gaten, het is een goede tool om te monitoren waar er en op welke manier er een tekort dreigt," klinkt het.

2020

"We willen vooral de jongeren aanmoedigen die zich in het beroep smijten," zegt Gosuin. "Wat zien we? Vooral in de Kanaalzone starten veel groepspraktijken. Je moet weten dat de premie geldt per startende arts. Start een groepspraktijk in die kwetsbare zone, dan krijgt elke arts die er zal werken 30.000 euro. Bovenop de andere steun, zoals voor personeelsloon en digitalisering." De aanpassing is goedgekeurd door de regering en gaat van start in 2020.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, huisarts, huisartsentekort, Brusselse huisartsenkring, Didier Gosuin, Guy Vanhengel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni