20221114 Annelies Verlinden (CD&V), federaal minister van Binnenlandse Zaken en Vincent Van Quickenborne, minister van Justitie

| Annelies Verlinden (CD&V), federaal minister van Binnenlandse Zaken.

Verlinden: 'Coördinatieopdracht Crisiscentrum Zuidstation is tijdelijk'

© Belga
18/09/2023

De coördinatieopdracht die aan het Nationaal Crisiscentrum is toevertrouwd om de veiligheidsproblemen in en rond het Brusselse Zuidstation aan te pakken, is tijdelijk. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) maandag gezegd in de Kamer. Op termijn moet het Brussels gewest die taak op zich nemen, zoals ook is voorzien in de bevoegdheidsverdeling van de zesde staatshervorming.

Wanneer het gewest de fakkel precies moet overnemen, is nog niet vastgelegd. Een nieuwe evaluatievergadering met alle betrokken instanties is voorzien in november. Premier Alexander De Croo, die ook vragen kreeg in commissie, sloot niet uit dat de aanpak voor Brussel-Zuid wordt uitgebreid naar Brussel-Centraal en Brussel-Noord.

De federale regering bespreekt ook een wetsontwerp. Zoals afgesproken binnen de meerderheid zou de Brusselse minister-president de coördinerende bevoegdheid kunnen krijgen over de politiezones bij uitzonderlijke, acute of onverwachte problemen die de grenzen van een bepaalde politiezone overschrijden. Op die manier kan er dan een eenheid van commando gegarandeerd worden.

Nadat NMBS-topvrouw Sophie Dutordoir in augustus aan de alarmbel had getrokken over de situatie aan Brussel-Zuid, werd er onder de leiding van de eerste minister een overleg opgestart met alle betrokken autoriteiten.

"Ik voel me verantwoordelijk en als ik me verantwoordelijk voel, neem ik ook mijn verantwoordelijkheden. Niemand wint door met de vinger naar een ander te wijzen", aldus De Croo. "Burgers verwachten dat we elkaar kunnen vinden en dat we de problemen oplossen."

Politiebureau in station

Op 7 september werd er al een actieplan met daarin 22 maatregelen afgesproken, zoals onder meer de opening van een politiebureau in het station. Ook daar is nog geen exacte deadline voor vastgelegd.

"Voor mij is het essentieel dat dit bureau zo snel als mogelijk wordt opgezet. Het is het belangrijkste signaal voor omwonenden en pendelaars", zo zei de premier.

Maar minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden waarschuwt dat een politiekantoor niet in een handomdraai kan gerealiseerd worden. "We moeten rekening houden met het infrastructuurprobleem", zo zei ze in de commissie. Er is ook coördinatie nodig tussen de federale politie, de lokale politie en Securail, dat deel uitmaakt van de NMBS.

Een ander probleem dat moet opgelost worden is de toegang van de politie tot de beelden van de NMBS-bewakingscamera's. Dat punt zal aan bod komen tijdens de begrotingsbesprekingen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni