Het uitzicht over de vernieuwde serres.

Vernieuwde Stuivenbergserres moeten 100 jaar tuinbouwgeschiedenis doen herleven

JP
© BRUZZ - Belga
08/09/2023

In Laken zijn de verwaarloosde Serres van Stuivenberg en het nabijgelegen Sobieskipark opgeknapt en opengesteld voor het publiek. In totaal kroop er 29 maanden werk en 1,38 miljoen euro in de heraanleg van de negentiende eeuwse serres. Leefmilieu Brussel hoopt nu een uitbater te vinden voor educatieve activiteiten.

Aanvankelijk werden in de serres bloemen en planten gekweekt voor het Koninklijke Domein en later voor de Brusselse parken. Maar bij gebrek aan financieringsmiddelen, lag het terrein jarenlang braak. In 1993 kwam het in handen van Leefmilieu Brussel terecht. Zij knapten het grootste deel op, waaronder de centrale galerij, de oranjerie, drie kleine serres en het Médori-gebouw. In totaal komt het neer op bijna duizend vierkante meter.

Leefmilieu Brussel heeft bovendien de Heizelbeek die door het domein stroomt heropend. De Heizelbeek ontspringt in de naburige koloniale tuin, loopt onder de brug over de Witte-Acacialaan door langs het Sobieskipark om uit te monden in de vijver. Ook de vijver kreeg een facelift. De drieduizend vierkante meter zijn schoongemaakt en de oevers worden opnieuw aangelegd. Dankzij de aanleg van een onderwatereiland is er meer plaats voor planten.

Leefmilieu Brussel is nu op zoek naar een ondernemer die actief is in de stadslandbouw, met het doel om educatieve activiteiten te ontwikkelen voor het grote publiek. Op een plein in het hart van de serres zullen evenementen plaatsvinden, zoals kleine markten of lessen over tuinieren. Leefmilieu Brussel heeft een projectoproep voor de exploitatie van de serres gelanceerd. De activiteiten zouden in 2024 moeten starten. ​

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni