Verpleegkundige Thérèse (47) na twee weken intensieve overleden aan corona

Jasmijn Post
© BRUZZ
25/06/2020

De 47-jarige verpleegster Thérèse Atango Akapenge is zondag overleden aan corona na twee weken op de intensive care. Dat terwijl ze nu eigenlijk zou hebben genoten van een welverdiende rustigere periode. "We begonnen eindelijk weer vakantieplannen te maken."

Haar collega’s lieten voor het Joseph Bracopsziekenhuis in Anderlecht, waar ze vijf jaar lang heeft gewerkt, witte ballonnen op. Ook hielden ze een minuut stilte. Thérèse Atango was nachtverpleegster in het Iris-ziekenhuis in Elsene en werkte ook in het UVC Brugmann.

Atango werd geboren in Congo, en groeide op in La Louvière. Ze studeerde marketing en verpleegkunde. Het beroep van verpleegkundige was haar volgens halfzus Sylvie Tumanyoi op het lijf geschreven. "Ze was heel gepassioneerd door het werk en vond het niet erg om nachten te doen," zegt Tumanyoi. "Ze werkte heel veel, dat hoort bij het beroep."

"Ze weet hoe ze moet zorgen voor iemand, dat zeggen haar collega's ook," gaat Tumanyoi verder. Maar niet alleen in haar beroep was Atango zorgzaam. Ze sloofde zich ook uit in de keuken als ze bezoek kreeg, deelde regelmatig recepten met vrienden en kennissen en was ongelooflijk goed met kinderen. "Ze was niet alleen mijn grote zus, maar tijdens familiebijeenkomsten was ze de grote zus van iedereen. Yaya Thérèse, onze grote zus."

"We bereidden ons voor op de tweede golf maar dachten: misschen wordt het niet meer zo erg. We begonnen vakantieplannen te maken."

Collega

Tijdens de crisis werkte ze op de corona-afdeling. "Ze werkte onder hoge druk," vertelt Tumanyoi. "Ze moest veel inzetten." Toen de piek eenmaal voorbij was, haalden zij en haar collega's opgelucht adem. "We hadden zoveel jonge mensen zien sterven. We bereidden ons voor op de tweede golf en we dachten, misschien wordt het niet meer zo erg. We begonnen vakantieplannen te maken," zegt haar collega Esther Boduka uit UVC Brugmann.

"Een maand geleden heb ik haar nog gesproken. Ze had geen symptomen, geen verhoging, niets," gaat Boduka verder. "Ze was niet zo ziek als je verwacht van iemand die corona heeft. Maar ze is naar de spoed gebracht en bleek daar verhoging te hebben. Ze is direct naar de intensieve zorgen gebracht."

Toen ze het telefoontje kreeg dat haar zus ziek was, was haar zus Tumanyoi geschokt. "Als je de riscio's kent, weet je dat het kan gebeuren. We wisten dat het dodelijker is dan de griep. Maar natuurlijk schrokken we. Gelukkig is er heel goed voor haar gezorgd," zegt Tumanyoi. Atango laat een echtgenoot, twee dochters (17 en 13 jaar) en een zoon (15 jaar) achter.

Al vijfde sterfgeval

Atango is niet het enige personeelslid van een Brussels ziekenhuis dat is overleden aan het coronavirus. In de Iris Ziekenhuizen Zuid overleden eerder artsen Enry Lushiku en Nicolas Mangbau. In CHU Brugmann liet verpleegkundige Guy Cishimbi Bonjemba het leven. In Saint-Luc-ziekenhuis overleed een verpleegkundige genaamd Carmen.

In het kinderziekenhuis Fabiola, UMC Sint-Pieter, UZ Brussel, de Europa Ziekenhuizen en de Kliniek Sint-Jan overleed niemand van het personeel. Het Chirec-ziekenhuis, UVC Brugmann en ziekenhuis Bordet konden geen cijfers geven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, corona, verpleegkundigen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni