Verschillende manifestaties tegen geweld op vrouwen

© Photonews
| Actie tegen geweld op vrouwen.

De internationale dag voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen leidt tot verschillende acties in Brussel. In Sint-Gillis en Etterbeek verschenen rode schoenen in de openbare ruimte, elders verschenen witte linten als symbool van de strijd voor vrouwenrechten.

De internationale dag volgt op de betoging van zondag, die 10.000 mensen verzamelde in Brussel.

In Sint-Gillis werden de trappen van het stadhuis getooid met rode schoenen en ook op het Jourdanplein in Etterbeek verscheen een dergelijke installatie. Eerste schepen Catherine Morenville (Ecolo) legt er uit dat de installatie bovenop een hele reeks maatregelen komt om vrouwenrechten te versterken in de gemeente.

De installatie is een directe verwijzing naar een kunstwerk van Elina Chauvet in Mexico in 2009. Chauvet klaagde daarmee het fenomeen van femicide aan nadat haar zus werd gedood door haar echtgenoot.

Halfstok

Op het Brouckèreplein blies 11.11.11 vanaf 12 uur verzamelen om het probleem van geweld tegen vrouwen onder de aandacht te brengen. Een vijftigtal mensen maakte een minuut lang lawaai om de stem van vrouwen die er geen meer hebben, de slachtoffers van feminicides, te laten horen.

In Molenbeek wordt de vlag aan het gemeentehuis symbolisch halfstok gehangen, als teken van rouw. De gemeente zal er ook een vlag hijsen met een wit lint, een symbool in de strijd tegen geweld op vrouwen. Datzelfde witte lint wordt ook uitgedeeld aan het gemeentepersoneel, laat burgemeester Catherine Moureaux (PS) weten.

In de Brusselse Press Club in de Europese wijk wordt dan weer een debat gewijd aan hoe sociale media gebruikt worden als wapen tegen vrouwelijke journalisten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?