Verstelbare voetgangersbrug over kanaal in Molenbeek

© Mobiel Brussel
Het Gewest gaat de bestaande voetgangersbrug over het kanaal ter hoogte van de Gosseliesstraat in Molenbeek vervangen door een mobiele brug. Die maakt de passage van grotere schepen mogelijk en zal beter toegankelijk zijn voor fietsers en personen met een beperkte mobiliteit.

De huidige voetgangersbrug dateert van 1944. Door de trappen is ze een hindernis voor fietsers en personen met een beperkte mobiliteit. Ze voldoet ook niet aan de Europese norm die een doorgangshoogte van 7 meter vraagt voor de scheepvaart. Bovendien belemmert de brug het uitzicht over het kanaal.

Redenen genoeg voor het Gewest om de brug te vervangen door een nieuwe, mobiele brug. Die zal zowel in lage als hoge stand toegankelijk zijn. "Een ingenieus systeem van inschuifbare trappen, vergelijkbaar met het systeem van een roltrap, zorgt ervoor dat ze in verschillende standen gebruikt kan worden", klinkt het bij Mobiel Brussel. Het gaat om een primeur voor België.

Momenteel wordt de vergunningsaanvraag voorbereid. Minister van Openbare Werken en Haven Brigitte Grouwels (CD&V) hoopt nog dit jaar een aanvraag in te dienen.

De komende jaren krijgt het kanaal wel meer nieuwe bruggen. Ter hoogte van metro Graaf van Vlaanderen komt volgend jaar een nieuwe brug voor voetgangers- en fietsers. Ter hoogte van de Picardstraat komt dan weer een nieuwe brug als de geplande tramlijn naar Thurn & Taxis concreet wordt. In Anderlecht wordt de brug van de Paepsemlaan over het kanaal vervangen.

Kanaal in beweging

Het is niet toevallig dat evenementen zoals Festival Kanal en deze zomer PleinOPENair de blik op het kanaal richten. De enige nog zichtbare waterweg van Brussel ondergaat langzaam maar zeker een metamorfose. Met nieuwe bruggen en parken, een winkelcentrum, een grote woontoren en mogelijk zelfs een nieuwe jachthaven moet de oude industriezone langs het kanaal een aantrekkelijke ontmoetingsplaats worden. Maar zo'n vaart loopt het nog niet, althans niet overal. Het kanaal is op de meeste plaatsen nog altijd een breuklijn waar de groeiende sociale kloof in deze stad aan de oppervlakte komt. De uitdagingen zijn groot en de uitkomst van heel wat projecten is vooralsnog onzeker. Dat mag blijken uit onderstaande selectie van bijdragen over evenementen en projecten in de kanaalzone.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?