Vertragingen vliegverkeer door acties luchtverkeersleiders

© PhotoNews
| Controletoren van Skeyes, het vroegere Belgocontrol, op Brussels Aiport, de luchthaven van Brussel.
Updated: 25-03-2019 - 16:05

Nieuwe acties van de luchtverkeersleiders zorgen maandag opnieuw voor vertragingen van het luchtverkeer in ons land. Met name op de luchthaven Brussels Airport en op Charleroi is er hinder, al zeker tot in de late namiddag. In Luik, waar vooral vrachtvluchten plaatsvinden, verloopt het vliegverkeer normaal.

De acties in het luchtverkeersleidingscentrum Canac2 startten maandagochtend om 8 uur en zouden al zeker tot 16 uur duren. Zowel aankomende als vertrekkende vluchten op Brussels Airport hebben vertraging. Bij Brussels Airlines zijn acht op de tien vluchten getroffen, met vertragingen tussen 1 uur en 1 uur 20 minuten.

"Vooral tijdens de ochtendpiek was er hinder. Rond de middag is de situatie wat beter, maar we verwachten binnen enkele uren een nieuwe piek," waarschuwt de woordvoerster. Voor de luchtvaartmaatschappij is het alle hens aan dek, door de onzekerheid is het moeilijk vooruit plannen.

ACV-Transcom

Op de luchthaven van Charleroi zijn er maandag ook vertragingen maar zelden meer dan een uur, aldus de woordvoerster. Ze wijst er ook op dat het niet duidelijk is of die het gevolg zijn van operationele problemen, dan wel van de acties bij skeyes.

In Luik zou het vliegverkeer maandag normaal verlopen. De acties komen er op initiatief van de christelijke vakbond ACV-Transcom. Die heeft een stakingsaanzegging lopen tegen onder meer de werkdruk en arbeidsorganisatie.

Akkoord?

De directie van skeyes sloot afgelopen vrijdag een akkoord met de socialistische vakbond, maar dat akkoord kan niet op de goedkeuring rekenen van de andere bonden. Ook vorige week waren er al herhaaldelijk acties.

Bij Skeyes wordt morgen/dinsdag in de namiddag opnieuw onderhandeld, in een poging om uit het sociaal conflict te geraken. De directie is van plan om het akkoord dat vorige week in het paritair comité al werd goedgekeurd door het ACOD "opnieuw punt per punt te overlopen", klinkt het. Daarnaast komt ook de problematiek van bijvoorbeeld de uurroosters voor de luchtverkeersleiders aan bod.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?