Vervoort: 'Betogingsverbod moet worden nageleefd'

© PhotoNews
| Rudi Vervoort, Minister-President van het Brussels Gewest.

"De organisatoren van de Mars tegen Marrakesh hebben het recht om het verbod tot betoging aanstaande zondag aan te vechten bij de Raad van State, maar als het bevestigd wordt zullen de politiediensten alles doen om het verbod te laten respecteren". Dat verklaarde Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) donderdag na afloop van de ministerraad. "We gaan dit niet tolereren", klinkt het ook bij burgemeester Close.

Vervoort nam, zoals woensdag aangekondigd, donderdag een besluit om elke betoging op het grondgebied van het Brussels gewest op zondag 16 december te verbieden. Hij herhaalde dat dit gebeurde op basis van informatie van de politiediensten.

"We vrezen voor de publieke orde in Brussel", aldus Vervoort. Hij wees er ook op dat op sociale media berichten circuleerden dat ook extremisten en hooligans zich bij de betoging zouden aansluiten. Dat staat los van de vrijheid van meningsuiting, die de organisatoren inroepen.

'Niet tolereren'

"Bovendien hebben we in Brussel al genoeg betogingen. Dat vraagt veel van de Brusselse politie", aldus de minister-president. Wat gebeurt er als de betoging toch doorgaat? "De politiediensten zullen alles in het werk stellen om het besluit dat ik genomen hebben uit te voeren", zegt Vervoort, die er op wijst dat hij niet verantwoordelijk is voor de manier waarop de politie haar taken uitvoert.

"Er geldt een verbod, dus we gaan die betoging niet tolereren", klinkt het ook bij burgemeester van de Stad Brussel Philippe Close. Hoe dan ook gaat de 'Mars tegen Marrakech' door, zeggen de organisatoren. De Brusselse politiediensten bestuderen op dit moment hoe ze zondag zullen ingrijpen.

'Bruine mars'

Vervoort wijst erop dat de organisatoren alle recht hebben om het besluit aan te vechten bij de Raad van State. "We leven in een rechtsstaat".

Op vragen of de omschrijving "bruine mars" goed gekozen was, zegt Vervoort aan BRUZZ: "Dat is een woordkeuze. Op basis van de informatie waarover wij beschikken via sociale media, kan je moeilijk spreken van een pacifistische betoging, vandaar."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?