Mars tegen Marrakesh gaat door ondanks verbod: 'Niet uit op confrontatie'

© PhotoNews
| Organisator NSV sleept een paard van Troje voor met als opschrift "Marrakesh Pact" (foto van 6 december).
Updated: 13-12-2018 - 10:58

De 'Mars tegen Marrakesh' van rechtse groeperingen gaat zondag toch door in Brussel, ondanks het verbod. Dat laten de organisatoren donderdag weten. "Wij verwachten ordediensten, maar roepen op tot een geweldloze betoging", zegt woordvoerder Filip Brusselmans aan BRUZZ.

“Wij kregen berichten van duizenden bezorgde burgers die allemaal van plan waren om te komen zondag", zegt woordvoerder en KVHV-praeses Filip Brusselmans aan BRUZZ. "Iedereen was zeer verontwaardigd. Na zo'n massale steunbetuiging hebben we besloten om de mars toch te laten doorgaan. Het volk wil z'n stem laten horen."

De betoging start niet vanaf Brussel-Noord zoals gepland maar vanaf Brussel-Centraal. "Dat was van bij het begin door de ordediensten zo gevraagd. Om alles in goede banen te kunnen leiden, willen we dat respecteren", klinkt het.

Politiek spelletje

Maar de chefs van die ordediensten hebben die betoging woensdagavond dus verboden. Burgemeester Philippe Close (PS) en minister-president Vervoort (PS) zeiden "dat er geen sprake kan zijn van toe te laten dat een bruine mars in Brussel mag plaatsvinden.”

Voor Brusselmans toont dat net aan dat de mars om politieke redenen en niet om veiligheidsredenen geweigerd is. "Het gaat klaar en duidelijk om een politiek spelletje van de PS", zegt Brusselmans.

Maar dat de mars geweigerd werd, heeft nog andere gevolgen. De politie kan, net zoals bij de verboden gele-hesjes-betoging afgelopen zaterdag, hardhandig optreden om de manifestatie onmogelijk te maken.

"Wij verwachten inderdaad dat de ordediensten er zullen zijn", zegt Brusselmans. "Maar wij hebben afgesproken dat we ons geweldloos verzetten tegen het migratiepact. We zijn niet uit op confrontatie. We gaan zelf ook alles in goede banen leiden."

Eigen ordediensten

Maar riskeert de zaak ook niet tot geweld te leiden, als ook tegenbetogers zich geroepen voelen om het manifestatieverbod te overtreden? "Wij hebben onze eigen ordediensten, zoals de Verbondswacht van het KVHV, NSV en leden van Schild en Vrienden en Voorpost die al vaker manifestaties hebben begeleid", zegt Brusselmans.

Over de opkomst is Brusselmans optimistisch. "Als je ziet dat er nu op Facebook al 11.000 mensen gaan en 34.000 mensen geïnteresseerd zijn, dat maakt zo'n 45.000 mensen in totaal. Maar met deze nieuwe richtlijnen wordt het nog even afwachten." De organisatie legt ook bussen in vanuit de centrumsteden, zo'n tiental in totaal.

Bussen uit Vlaanderen

Het gaat in de eerste plaats om de aanhang van de Vlaamse (extreem)rechtse studentenverenigingen KVHV en NSV, die samen met Schild en Vrienden, Voorpost en Vlaams Belang Jongeren de mars organiseren. Ook onder de harde supporterskernen van verschillende voetbalclubs wordt opgeroepen om zondag naar Brussel te trekken. De (Jong-)N-VA bijvoorbeeld, mobiliseert niet.

De ingelegde bussen komen allemaal uit Vlaamse centrumsteden, wat tot de vraag leidt waarom de betoging niet gewoon in Vlaanderen georganiseerd wordt, nu er in Brussel een verbod is. Dat is alvast wat minister Sven Gatz (Open VLD) voorstelt. "Brussel moet niet dupe worden van keetschoppers met slechte reputatie. Ik stel voor dat andere stad zich eens gastvrij opstelt. Belasting voor mensen die in mijn stad wonen, werken, winkelen,... wordt te zwaar", schrijft hij op Twitter.

Maar dat zien de manifestanten niet zitten. "Brussel is tot op heden nog altijd de hoofdstad van België", zegt Brusselmans daarover. "Hier wordt alles beslist omtrent het migratiepact. Hier willen wij betogen."

Het Vlaams Belang Brussel is alvast enthousiast. 'It giet oan', schrijven ze (dat is een Friese uitdrukking, nvdr).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?