Vervoort geeft beslissingen Brusselse regering niet vrij

BVR
© BRUZZ
24/01/2017

Vier keer vroeg BRUZZ aan minister-president Vervoort (PS) waarom hij de beslissingen van de Brusselse regering niet publiceert. Vier keer bleef het antwoord uit. Na de publicatie van een eerste versie van dit artikel kwam er dan toch een summier antwoord. "Er is niets anders voorzien dan de huidige regelgeving, maar de minister-president is niet tegen het idee."

Lees ook: Edito: Macht

In de krant van 11 januari klaagde BRUZZ het gebrek aan transparantie bij de Brusselse regering aan. Zo is het voor parlement of journalisten onmogelijk om de regeringsbeslissingen te controleren. In tegenstelling tot de Vlaamse en federale regering, publiceren zij die niet. Ook de agenda van de ministerraad is onbekend.

Het is in eerste instantie minister-president Rudi Vervoort (PS) die hier als hoofd van de Brusselse Regering verantwoordelijk voor is.

We wilden graag van de regeringsleider weten waarom de beslissingen van de regering niet worden gepubliceerd. De voorbije 12 dagen belden we daarom geregeld met Vervoorts kabinet.

Vier maal probeerde de BRUZZ-redactie Vervoort aan de lijn te krijgen. Vier maal leverde dat niets op. De antwoorden van de woordvoerder varieerden de afgelopen week van 'Ik bel u straks terug' over 'Ik heb nu echt veel werk' tot 'Probeert u het morgen nog eens'.

'Niets anders voorzien'
Na de publicatie van de bovenstaande tekst kregen we het kabinet dan toch aan de lijn met een antwoord.

"Wat betreft de beslissingen van de regering: deze worden uiteraard naar het parlement gestuurd. Zoals de regelgeving nu is, is er niets anders voorzien", luidt het. "Maar de minister-president is niet tegen het idee. We onderzoeken hoe we dat praktisch kunnen uitvoeren."

"Wat betreft de agenda: deze ondervindt vaak last minute wijzigingen of aanpassingen zodat het praktisch onmogelijk is om die vooraf mee te delen."

De Vlaamse regering slaagt er nochtans wel in een agenda door te sturen.

Hoe transparant is het beleid?

De Brusselse overheden lappen de nochtans wettelijk verplichte openbaarheid van bestuur geregeld aan hun laars. De oppositie, het gerecht, noch de media lijken in staat om daar veel tegen in te brengen. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Hoe transparant is het beleid?

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni