Vervoort ontkent belangenvermenging Goldstein: ‘beslissingen van voor zijn tijd’

De beslissingen om de vzw Mondial Sport & Culture te steunen zijn grotendeels genomen vóór de aanstelling van Yves Goldstein als kabinetschef en de toekenning gebeurde altijd volgens de wet. Zo reageert minister president Rudi Vervoort (PS) op de beschuldiging van belangenvermenging aan het adres van Yves Goldstein. Ook de vzw verdedigt zich.

“Yves Goldstein is voorzitter van de vzw Mondial Sport sinds december 2013. De vzw wordt sinds 2005 door de Cocof (de Franse Gemeenschapscommissie n.v.d.r.) gesubsidieerd voor onderwijsondersteunende activiteiten. De beslissingen om deze vzw te ondersteunen via Actiris of de Cocof zijn grotendeels genomen voor de aanstelling van meneer Goldstein als kabinetschef en de toekenningsprocedure verliep altijd via een beslissing van de regering of van Actiris zoals bij wet voorgeschreven”, zo meldt Vervoort aan BRUZZ.

“Onze budgetten zijn neergelegd bij de rechtbank, zoals dat moet voor een vzw. En we werken met een externe boekhouder, net om problemen te vermijden,” zegt de verantwoordelijke van de vzw Mondial Sport & Culture Abdel Elakel teleurgesteld. “Cumuleo wil sensatie maken. Dat interesseert ons niet.”

Een gelijkaardig geluid is er bij Vervoort: “Wij stellen vast dat er geen enkele klacht is ingediend. Is het doel van Anticor de wet te doen naleven of moedwillig schade te berokkenen door lasterlijke verklaringen te verspreiden via de pers?” Cumuleo en Anticor zijn twee burgerinitiatieven tegen corruptie, deels met dezelfde oprichters. Ze kwamen samen met de aantijgingen naar buiten.

Noodzaak

Gevraagd naar de 113 000 euro subsidies die de vzw vorig jaar via Actiris ontving volgens Cumuleo, antwoordt Elakel dat Mondial Sport & Culture al jaren gesubsidieerde contractuelen in dienst heeft via Actiris (geco’s). Het gaat om drie voltijdse en een halftijdse kracht die via een toelage van het Gewest betaald worden. “Ik vermoed dat dat is waar Cumuleo op wijst,” zegt Elakel.

De vzw Mondial Sport & Culture bestaat bijna twintig jaar. “Het is niet meneer Goldstein die ons in leven houdt,” zegt Elakel. “We hebben hem zelf gevraagd om voorzitter te worden omdat hij erg gevoelig is aan wat we doen in de wijk, niet om ons financieel te ondersteunen.”

Mondial Sport & Culture noemt zichzelf een sportieve en culturele vereniging en organiseert sportlessen, huistaakbegeleiding, lessen Frans voor anderstaligen en vakantiekampen in de Helmetwijk in Schaarbeek. “Er is hier niks. Dit is een vergeten wijk. Wij proberen met onze activiteiten een sociale mix te creëren. Er zijn bijvoorbeeld veel sociale woningen, aan die kinderen geven we bijles,” vertelt Elakel. Hij vindt het hoorbaar spijtig dat zijn vzw in een slecht daglicht komt te staan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?