Vervoort over gewestelijke aanpak prostitutie: 'Geen vooruitgang'

© PhotoNews
| Raamprostitutie in Brussel.

Een gecoördineerde, intergemeentelijke aanpak van prostitutie blijft voorlopig dode letter, ondanks de aankondiging van die maatregel in 2017. "In dit dossier hebben we nog geen noemenswaardige vooruitgang geboekt", gaf minister-president Rudi Vervoort (PS) toe in de commissie Binnenlandse Zaken van het Brussels Parlement. "Schaamtelijk", vindt Brussels parlementslid Mathias Vanden Borre (N-VA).

Vervoort pleitte vorig jaar nog maar eens voor een gewestelijke aanpak van prostitutie. In het regeerakkoord kondigden de Brusselse meerderheidspartijen een intergemeentelijke aanpak aan om de verschillende gemeentelijke benaderingen van prostitutie te harmoniseren. Die maatregel stond al in het Globaal Veiligheids- en Preventieplan van 2017.

Prostitutie is er in verschillende Brusselse wijken, onder meer in de vorm van straatprostitutie in de Alhambrawijk, maar zo'n gewestelijke aanpak zou vooral voor de Brabantwijk relevant zijn. De carrés bevinden zich er op het grondgebied van zowel Sint-Joost en Schaarbeek, die verschillende reglementen hanteren.

"Woont u daar?", vroeg minister-president Rudi Vervoort aan Brussels Parlementslid Mathias Vanden Borre, toen hij de "onleefbaarheid in de Brabantwijk door het gebrek aan gewestelijke regels rond prostitutie" aanklaagde in de commissie Binnenlandse Zaken.

"Ik heb wel in de Alhambrawijk gewoond en daar heb ik met eigen ogen gezien hoe straatwerkers er in mensonwaardige omstandigheden leven", antwoordde Vanden Borre. Hij vroeg zich dan ook af of er al iets is verwezenlijkt in het kader van dat Globaal Preventieplan.

'Nonchalant'

"We hebben in dit dossier nog geen noemenswaardige vooruitgang geboekt", gaf Vervoort toe, "door de hernieuwing van de gemeenteraden na de gemeenteraadsverkiezingen. De maatregel zal opnieuw onder de aandacht gebracht worden van een werkgroep die in de loop van de komende weken bijeen zal komen."

Vanden Borre herhaalde dat de situatie voor sekswerkers "schaamtelijk" is. "Als dit - een menswaardig Brussel - de prioriteit is in het regeerakkoord, springen jullie er wel heel nonchalant mee om. Dit voorspelt niet veel meer voor de komende vijf jaar", concludeerde het N-VA-parlementslid.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?