Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) bij de bijeenkomst van 7 oktober 2020 met actoren in het Brussels gewest om nieuwe maateregelen tegen verder de verspreiding van covid-19 te bespreken

Vervoort roept burgemeesters rondom Brussels gewest op ook cafés te sluiten

© Belga
09/10/2020

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) roept de burgemeesters rondom het Brusselse gewest op om in navolging van de Brusselse gemeenten ook de cafés op hun grondgebied te sluiten.

"Ik dring er bij de burgemeesters van de hoofdstedelijke gemeenschap op aan om hetzelfde te doen, want ik denk dat men er elders op het grondgebied niet aan zal ontsnappen", verwees Vervoort donderdag tijdens een hoorzitting in de coronacommissie van het Brussels parlement naar het stijgend aantal besmettingen. "De komende dagen en weken gaan moeilijk worden", onderstreepte hij.

Met de hoofdstedelijke gemeenschap doelt Vervoort op het Vlaams- en Waals-Brabantse hinterland van Brussel. In het hoofdstedelijke gewest zijn de cafés sinds donderdag voor een maand gesloten. De vraag rees al snel of Brusselaars zouden uitwijken naar cafés in de Rand.

Vervoort verdedigde zich in de commissie tegen opmerkingen dat de beslissing over de sluiting van de Brusselse cafés te laat is genomen. Volgens hem werd het voorstel maar een eerste keer opgeworpen tijdens de vergadering van het Overlegcomité eerder deze week. Met de sluiting heeft de provinciale crisiscel geanticipeerd op de overgang van Brussel naar code rood, zei hij.

Vlaamse Rand

Donderdag besliste Hans Bonte om de maatregelen in Vilvoorde niet te verstrengen: cafés kunnen dus openblijven tot 23 uur. Die maatregel was daar ook al langer van kracht. "We steunen de Brusselse aanpak om de cafés en bars te sluiten volledig", aldus Bonte.

"Brussel is aan het werken aan een extra steunregeling voor de cafés. Als er ook extra steun zou komen vanuit de Vlaamse overheid, zou ook ik meteen de cafés sluiten. Vanuit het perspectief van de volksgezondheid is dat de enige juiste beslissing. Maar nu is het economisch gezien gewoonweg niet haalbaar. We dringen dus sterk aan op duidelijkheid rond horecapremies."

Ook Dilbeek en Machelen verstrengen hun maatregelen niet, hoewel beide gemeenten te kampen hebben met een grote stijging van aantal besmettingen. Marc Grootjans (CD&V), burgemeester van Machelen, zegt dat zijn gemeente zelfs in de top drie van Vlaamse steden staat met het relatief grootste aantal nieuwe besmettingen. "Maar alles is nog onder controle. De contacttracing leert ons dat de meeste besmettingen nog altijd plaatsvinden in familiale kring. We gaan de café-uitbaters dus zeker niet straffen. We volgen alles op de voet op."

Dilbeeks burgemeester Willy Segers (N-VA) sluit zich daarbij aan. "En we zorgen er bovendien voor dat de politie voldoende controleert. We hebben trouwens ook een mondelinge overeenkomst met een aantal cafébazen: ze gaan ons iets laten weten als het te druk wordt. Zo kunnen we altijd snel schakelen indien nodig."

De twee burgemeesters hameren ook op een uniforme aanpak van de Vlaamse Rand. Daarom zullen ze beiden ook aanwezig zijn op het overleg dat Vlaams-Brabants gouverneur Jan Spooren volgende week dinsdag gepland heeft.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, cafés, Rand, Rudi Vervoort

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni