Vervoort spreekt Magnette tegen over kilometerheffing: ‘Overleg voor deze legislatuur’

© Belgaimage
| Minister-president Rudi Vervoort
Updated: 09-01-2021 - 16:55

Minister-president Rudi Vervoort (PS) volgt zijn voorzitter Paul Magnette niet nadat deze liet uitschijnen dat een slimme kilometerheffing in Brussel pas voor een volgende legislatuur zal zijn. Vervoorts woordvoerster spreekt dat tegen. "Het overleg loopt voor een project tijdens deze legislatuur."

PS-voorzitter Paul Magnette liet deze zaterdag in L'Echo optekenen dat de Brusselse kilometerheffing niet voor deze legislatuur meer zou zijn. Hij had dat zo begrepen na contact met zijn 'Brusselse vrienden', zei hij.

Navraag bij partijgenoot en Brussels minister-president Rudi Vervoort levert echter een ander geluid op. “Het overleg loopt voor een project tijdens deze legislatuur,” aldus woordvoerster Zeynep Balci. “Een heffing op Belgisch niveau zal eerder voor een volgende legislatuur zijn”.

Vanuit de oppositie klonken zaterdagvoormiddag al vragen voor verduidelijking. Zowel Cieltje Van Achter (N-VA) en Christophe De Beukelaer (CDH) vroegen Vervoort daarom op Twitter. "Als bedrijven zeggen dat ze hun vestigingen in Waalse of Vlaamse steden kunnen versterken, is iedereen een winnaar", zegt Paul Magnette. Dat is precies het Smart Move-effect dat de N-VA aan de kaak stelt", zegt Van Achter. "Brussel verliest als bedrijven vertrekken. Ik zal Rudi Vervoort ondervragen omdat het standpunt van de PS over dit onderwerp onbegrijpelijk wordt.

De Beukelaer is ook niet te spreken over de uitspraken van Magnette :"We hebben dus een partijvoorzitter die zijn voeten veegt op de Brusselse instelling, haar beslissingen, haar begroting voor 2021 en haar minister-president. Wat een belediging voor de democratie", zegt hij in een reactie op het agentschap Belga.

PVDA denkt vervolgens dat Magnette het toch bij het rechte eind heeft: "Paul Magnette, voorzitter van de Parti Socialiste, heeft vandaag bevestigd dat de Brusselse regering, waarvan de socialisten deel uitmaken, zich onder druk zet en deze belasting niet zal invoeren, althans niet voor 2024," schrijven ze in een persbericht. Ook de MR volgt Magnette: "Blij te zien dat we worden gevolgd in onze strijd om de middenklasse en de zwakste klassen niet ten val te brengen met een extra belasting", zo tweette de voorzitter van het Brusselse MR, David Leisterh.

Minister van Financiën en gezicht van Smart Move Sven Gatz (Open VLD) wil op dit moment niet reageren.

Minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) was vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar.

Slimme kilometerheffing

De Brusselse regering wil in 2022 een slimme kilometerheffing invoeren voor autobestuurders. Slaagt Brussel er zo in om de files in en rond de stad te verminderen en de luchtkwaliteit te verbeteren?

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?