Vervoort wil volledige opening cafés op 1 juni

© PhotoNews
| Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS.)

De Brusselse minister-president Rudi Vervoort (PS) verklaarde maandagmorgen op La Première dat hij dinsdag, tijdens het overlegcomité, zal pleiten voor een volledige heropening van de cafés en restaurants vanaf 1 juni. Hij wijst echter op twee voorwaarden die tot deze heropening moeten leiden.

Het Overlegcomité van de verschillende regeringen buigt zich dinsdag over het 'Zomerplan', het stappenplan met mogelijke versoepelingen voor de komende maanden. Vervoort zal daar alvast pleiten voor een volledige heropening van cafés en restaurants. Daar zijn wel twee voorwaarden aan gekoppeld, zegt hij.

"Enerzijds zal het aantal ingenomen bedden in op intensieve zorg moeten dalen tot ongeveer 500 (op 9 mei waren 700 bedden bezet), anderzijds zal de vaccinatiegraad in België 'zo hoog mogelijk' moeten zijn", klinkt het.

Rudi Vervoort sprak ook over de feestende menigte op het Flageyplein op zaterdagavond na de heropening van de cafés en restaurants. De Brusselse minister-president zei dat hij de excessen 'begrijpt'.

"Ik heb geen spijt van de opheffing van de avondklok. Ik denk dat we de bevolking moeten vertrouwen", zei hij. Hij noemde de bijeenkomst een "een champagnekurk die knalt", "om het einde van de avondklok te vieren".

"Maar dit is op lange termijn niet aanvaardbaar", klinkt het nog. "Ik begrijp ook dat al degenen die in de frontlinie werken zich beledigd voelen na wat zij dagelijks meemaken."

Festivals

Eén van de grote vragen die ook zal behandeld worden op het Overlegcomité is of er in augustus grote festivals kunnen georganiseerd worden en onder welke voorwaarden. Die plannen botsten afgelopen weekend hier en daar al op kritiek. Zo zei infectiologe Erika Vlieghe, voorzitter van de GEMS-adviesraad, dat de voorstellen ronduit "haaks staan" op het GEMS-advies. "Ik stel alleen maar vast dat dat aan de kant wordt geschoven", aldus Vlieghe.

Ook de discussie over het plexiglas op horecaterrassen laait terug op. In het protocol dat samen met de sector was opgesteld stond dat afscheidingen met plexiglas mogen, maar in het Ministerieel Besluit dat vlak voor de heropening gepubliceerd werd, was dat plots niet langer het geval.

Naast het zomerplan staan ook de amateursportwedstrijden morgen/dinsdag op de agenda. Die zijn nog steeds verboden, terwijl sporten in openlucht in groepen van 25 zonder wedstrijdelement wel weer kan. Vlaams minister van Sport van Ben Weyts (N-VA) en premier De Croo lieten vorige week al uitschijnen dat dat wedstrijdverbod allicht sneuvelt.

Over het 'plan van de vrijheid' van zijn Vlaamse collega Jan Jambon (N-VA) wil Brussels minister-president Rudi Vervoort nog niet reageren. Jambon stelde vorig weekend een eigen stappenplan voor om tegen 1 oktober alle sectoren te heropenen. Hij wil versoepelingen per gewest overwegen. "Wij pleiten voor een gemeenschappelijke aanpak", zegt Vervoorts woordvoerster Zeynep Balci daar bondig over.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?