Elmer creche hoofddoek BRUZZ 1524

| Brussel heeft de voorbij decennia een zekere expertise ontwikkeld in de sociale kinderopvang. 'Die staat onder druk.'

VGC-adviesraad trekt aan de alarmbel: 'Marshallplan voor kinderopvang is hoogdringend'

Steven Van Garsse
© BRUZZ
29/09/2022

De VGC-adviesraad Gezin roept Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) op om dringend werk te maken van een hervorming van de kinderopvang. De kinderopvang kreunt onder personeelstekort en gebrek aan plaatsen. "In Vlaanderen is de situatie ernstig, maar in Brussel staat het huis in brand," zegt Sandra Van der Mespel, voorzitter van de VGC-adviesraad Gezin.

Het gebeurt niet vaak dat een adviesraad met een publiek standpunt naar buiten komt, laat staan in de pen kruipt om de Vlaams minister van Welzijn aan te porren tot actie.

Maar voor de VGC-adviesraad Gezin, die tientallen Brusselse organisaties telt die werken rond het gezin en in de kinderopvang, is de grens vandaag bereikt. Tal van crèches zitten met een groeiend personeelstekort. Leefgroepen worden afgebouwd en kindplaatsen worden geschrapt, en die waren al schaars in Brussel. Tegelijk wordt ook de buitenschoolse opvang steeds meer getroffen.

Van der Mespel ziet werkende ouders reageren op de crisis, en bijvoorbeeld de eigen kinderopvang organiseren. "Hun actie is terecht," zegt ze, "maar we mogen ook de andere slachtoffers niet vergeten. Dat zijn de kwetsbare gezinnen. We hebben in Brussel al jarenlang een systeem waar ook kwetsbare gezinnen geholpen worden, bijvoorbeeld door crisisopvang, of opvang tijdens opleiding of hun zoektocht naar werk. Ook voor hen zijn de tekorten in de kinderopvang een drama."

'Brussel is al jaren bezig om kinderopvang in te zetten als springplank voor gezinnen naar een betere toekomst. Dat staat vandaag fel onder druk'

Sandra Van der Mespel, voorzitter van de VGC-adviesraad Gezin

Sandra Van Der Mespel, Vernieuwing in de Basisvoorzieningen voor Jonge Kinderen

De adviesraad wijst erop dat meer maatschappelijke kinderopvang kan functioneren als sociale gelijkmaker. "Brussel is al jaren bezig om kinderopvang in te zetten als springplank voor gezinnen naar een betere toekomst. Dat staat vandaag fel onder druk."

Leegloop

De redenen voor de crisis zijn bekend: plaatstekort, waardoor een grote druk komt op de kinderdagverblijven, gekoppeld aan slechte arbeidsvoorwaarden, lage lonen, en weinig maatschappelijk aanzien van de job als kinderverzorger. Het zorgt volgens Van der Mespel voor een ongeziene leegloop. “In Vlaanderen is het erg, maar in Brussel staat het huis in brand,” zegt Van der Mespel.

Concreet vraagt de adviesraad een Marshallplan, zoals dat ook al door de Brusselse kinderdagverblijven in de lente van de dit jaar is gevraagd, een waarbij structurele veranderingen worden doorgevoerd om de job aantrekkelijker te maken, de subsidie per kind op te trekken en de begeleiding van de zij-instromers te verbeteren.

"Onlangs hoorden we dat de lokale besturen noodopvang kunnen organiseren. Dat is dus het laatste wat we nodig hebben, want dat is een onderkenning van de echte problemen," besluit nog Sandra Van der Mespel.

Bij de voorstelling van de Vlaamse begroting raakte bekend dat de Vlaamse regering 115 miljoen euro extra per jaar uittrekt voor de kinderopvang. Hoe dat geld precies besteed zal worden, is nog niet bekend.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni