Vier 'gele hesjes' bestraft voor gooien met stenen naar politie tijdens betoging

© PhotoNews
| 8 december 2018: manifestatie van gele hesjes in Brussel
Updated: 18-01-2019 - 13:13

Vier ‘gele hesjes’ die op 30 november stenen gooiden naar de politie kennen hun straf. Het gaat om drie mannen, waarvan een 37-jarige man uit Charleroi. Die krijgt een celstraf van 15 maanden met uitstel. De andere drie relschoppers werden veroordeeld tot een werkstraf van 80, 100 en 150 uur.

Eind november trokken honderden zogenaamde ‘Gele Hesjes’ door het centrum van Brussel, om te betogen tegen het beleid van de regering. De manifestatie mondde uit in rellen, waarbij onder meer twee politievoertuigen in brand werden gestoken. Tijdens en na de rellen werden verschillende mensen opgepakt.

'U had beter moeten weten'

Een van hen is een 37-jarige man uit Charleroi die zich bij zijn eerste arrestatie kon losrukken van de politiemensen dankzij de tussenkomst van andere betogers. Nadien jutte hij de menigte op door een grote steen in de richting van de politiemensen te gooien, waarna ook andere betogers projectielen zijn beginnen gooien. Daarbij raakte een politieman gewond.

De rechter was bijzonder streng in zijn motivatie van het vonnis voor de relschopper. “U had bij de eerste tussenkomt van de politie moeten gehoorzamen. U werd opgepakt omdat u de neutrale zone wilde betreden en u hebt dan de hulp van andere betogers ingeroepen. Daarna heeft u met een steen geworpen en een agent verwond. Op uw leeftijd had u beter moeten weten. Dit is niet hoe een vader zich gedraagt.”

Het openbaar ministerie had twee jaar cel geëist tegen de man, maar de rechter was milder met zijn straf. De dertiger werd veroordeeld tot 15 maanden cel met uitstel en een boete van 800 euro, waarvan de helft met uitstel. De Brusselse lokale politie, die zich burgerlijke partij had gesteld tegen de beklaagde, kreeg een provisionele schadevergoeding toegekend.

Werkstraffen van 80, 100 en 150 uur

Een tweede relschopper van de ‘Gele Hesjes’ is veroordeeld tot een werkstraf van 100 uur. Het gaat om een 44-jarige man die enkele dagen na de betoging van 30 november werd opgepakt. Hij gaf toe een steen te hebben gegooid en drukte op zijn proces zijn spijt uit voor het gebeuren.

Nog een beklaagde heeft een werkstraf van 150 uur gekregen. Het gaat om een man die werd opgepakt bij de rellen op 8 december. Het vonnis tegen een vierde beklaagde bedraagt dan weer een werkstraf van 80 uur.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?