Parket eist celstraffen van 1 en 2 jaar tegen "gele hesjes"

© Belgaimage
| De manifestatie van de 'Gele hesjes' liep op 30 november volledig uit de hand.
Updated: 04-01-2019 - 10:10

Het Brusselse parket heeft vrijdag celstraffen van 1 en 2 jaar gevorderd tegen drie mannen die betrokken zouden geweest zijn bij de rellen die de betogingen van de "gele hesjes" op 30 november en 8 december ontsierden. Alle drie hadden ze stenen gegooid naar de politie, een van hen had ook een verkeerslicht vernield en een tweede zou ook een politieman verwond hebben toen die hem probeerde te arresteren. De drie "gele hesjes" vroegen allemaal om een werkstraf. Eerder vrijdagvoormiddag had het parket ook al een jaar cel gevorderd tegen een vierde betoger van de "gele hesjes".

Een vijfhonderdtal actievoerders zetten op vrijdag 30 november de boel op stelten tijdens een betoging van 'gele hesjes' in het centrum van de stad. Daarbij werden onder meer twee politievoertuigen in brand gestoken. Tientallen betogers werden opgepakt, vijf van hen werden ook gerechtelijk aangehouden.

Kassei

Een van hen was de 37-jarige E.F. Hij zou een grote kassei gegooid hebben naar de politie en zou zich verzet hebben toen de politie hem even later wilde oppakken. "Hij was een van de eersten om een steen te gooien en volgens de politie ging het meteen om een kassei van zo'n 20 centimeter," zei de procureur.

"Toen agenten in burger hem probeerden te arresteren, verzette hij zich hevig en brak de duim van een politieagent, die daardoor minstens 14 dagen werkonbekwaam was. De agenten kwamen ook ten val en moesten hun arrestatiepoging staken toen andere betogers hen met stenen en biljartballen begonnen te bekogelen."

2 jaar cel

Het parket eiste 2 jaar cel tegen E.F., die naar eigen zeggen wel een steen had gegooid maar nooit de bedoeling zou gehad hebben iemand te verwonden. "Mijn cliënt is naar de betoging gegaan om zijn frustratie te uiten over de steeds moeilijkere levensomstandigheden," pleitte meester Vincent Lurquin.

"Hij had geen concrete eisen, enkel een onuitgesproken woede over de moeite om elke maand de eindjes aan elkaar te knopen. Er zijn te weinig getuigenissen om zeker te kunnen zeggen dat hij de eerste steen heeft gegooid, maar hij heeft zeker nooit de bedoeling gehad die agent te verwonden. Er waren relschoppers bij de betoging maar daar hoorde hij niet bij."

800 euro per maand

Enkele dagen na de betoging kon de Brusselse politie twee andere relschoppers oppakken. Een daarvan was de 44-jarige S.B. Die gaf toe dat hij een steen naar de agenten had gegooid en uitte voor de rechtbank zijn spijt voor het gebeuren.

"Ik moet rondkomen met 800 euro per maand", zei de man. "Het was de eerste keer dat ik naar een betoging ging, ik ben absoluut geen relschopper."

8 december

De tweede betoging van de gele hesjes, op 8 december, trok zo'n 1.000 actievoerders, maar werd ook ontsierd door relletjes. De 23-jarige R.A. zou daarbij stenen gegooid hebben naar de politie en een verkeerslicht vernield hebben. Ook hij gaf de feiten toe en vroeg om een werkstraf. De vonnissen vallen op 18 januari.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?