| In het opvangcentrum is plaats voor minstens 150 dakloze personen tijdens deze coronacrisis.

Vier ngo's roepen op tot verlenging steunmaatregelen voor daklozen en migranten

© Belga
19/05/2020

Artsen Zonder Grenzen, Dokters van de Wereld, Burgerplatform @BxlRefugees en Straatverplegers dringen er bij de gezondheidsautoriteiten op aan om tijdelijke voorzieningen waar kwetsbare groepen zoals migranten en daklozen terechtkunnen tijdens de coronacrisis, open te houden en te financieren. "Het zogenaamde winterplan in Brussel moet worden verlengd tot maart volgend jaar", klinkt het.

Volgens de ngo's hebben de centra kwetsbare mensen in staat gesteld om de preventieve richtlijnen te volgen en zich te beschermen tegen het virus. "Tijdelijke voorzieningen om mensen tijdens de winter veiligheid, onderdak en toegang tot sanitair en gezondheidszorg te bieden als respons op de covid-19-pandemie zijn essentieel gebleken en kunnen niet worden ontmanteld", stelt Marie-Christine Férir, noodcoördinator van Artsen Zonder Grenzen in België.

Daarom vragen ze aan de autoriteiten om de steunmaatregelen voort te zetten, zodat de risico's waarmee de groepen worden geconfronteerd niet terugkeren.

'Aangepaste testing en tracering'

"Als er een tweede golf van Covid-19 komt, moeten we er klaar voor zijn. In een pandemie bepaalt de zorg voor de meest kwetsbaren het algehele succes van de reactie van een land. Dat vereist speciale maatregelen om niet alleen de ouderen of de zieken te ondersteunen, maar ook degenen die geen toegang hebben tot essentiële zorg, zoals daklozen of migranten die kwetsbaar kunnen zijn", zegt Alexis Andries, Directeur Belgische operaties Dokters van de Wereld.

De organisaties wijzen er ook op dat contactonderzoek voor daklozen en migranten erg complex is. Als die kwetsbare groepen weer op straat komen te staan wordt dat zelfs onmogelijk, klinkt het. "Voor kwetsbare migranten en daklozen is een specifieke en aangepaste testing en tracering nodig. Zonder voorzieningen waar ze basisgezondheidszorg kunnen krijgen, is dat onmogelijk", zegt Férir. "Ook moeten er speciale ruimtes voor bevestigde patiënten en hun contacten beschikbaar blijven. Ik ben bang dat weeral eens dezelfde mensen vergeten zullen worden", luidt het nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , ngo's , kwetsbare gezinnen , corona

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni