Vier voorzitterskandidaten Open VLD kruisen eerste keer de degens

Open VLD op een plenaire zitting in de Senaat in januari 2020: Els Ampe (in het midden), Willem-Frederik Schiltz, Vooraan Carina Van Cauter en Rik Daems Open VLD op een plenaire zitting in de Senaat in januari 2020: Els Ampe (in het midden), Willem-Frederik Schiltz, Vooraan Carina Van Cauter en Rik Daems
© PhotoNews
| Open VLD op een plenaire zitting in de Senaat in januari 2020: Els Ampe (in het midden) tijdens een plenaire zitting in de senaat.
© PhotoNews
| Open VLD op een plenaire zitting in de Senaat in januari 2020: Els Ampe (in het midden) tijdens een plenaire zitting in de senaat.

De vier kandidaat-voorzitters bij Open Vld - Bart Tommelein, Egbert Lachaert, Els Ampe en Stefaan Nuytten - hebben woensdagavond een eerste keer de degens gekruist tijdens een debat in de Brusselse cultuurtempel KVS. Vuurwerk genoeg, maar duidelijkheid over waar de toekomstige voorzitter naartoe wil met de federale formatie kwam er niet: de partij-afspraak om geen veto's te stellen, werd goed opgevolgd.

Voorlopig telt de Open Vld vier kandidaat-voorzitters. Voormalig Vlaams minister en huidig burgemeester van Oostende Bart Tommelein, Kamerfractieleider Egbert Lachaert, voormalig schepen in Brussel en Vlaams parlementslid Els Ampe en de relatief onbekende Koksijdse ondernemer Stefaan Nuytten. Het viertal kruiste woensdagavond een eerste keer de degens tijdens een debat in de Brusselse theaterzaal KVS, georganiseerd door het Vlaams Liberaal Verbond (LVV).

Dat leverde wat vuurwerk op, al kwam dat in eerste instantie vooral van Nuytten en uit het publiek. Nuytten kreeg de zaal op zijn hand met oneliners als "straks hebben we nog problemen met de kiesdrempel die we zelf hebben ingevoerd om anderen buiten te houden" of "we moeten de basis inderdaad betrekken bij de partij, maar als ik 10 jaar een mandaat had gehad dan had ik het al lang gedaan".

Geen veto's

Een ondernemer in de zaal legde Egbert Lachaert even het vuur aan de schenen toen hij hem kwaad toeriep of hij ervoor zou zorgen dat de vakbonden rechtspersoonlijkheid krijgen. Over de federale onderhandelingen bleef het debat echter veeleer steriel. Wil de toekomstige partijvoorzitter meestappen in een Vivaldi-coalitie met de paars-groene partijen, al dan niet met CD&V? Daarover bleven zeker de tenoren Bart Tommelein en Egbert Lachaert veeleer op de vlakte. De Kamerfractieleider herhaalde dat zijn persoonlijke voorkeur uitgaat naar een regering met PS en N-VA, maar wilde zijn veto tegen een paars-groene coalitie van eind vorig jaar niet herhalen.

"Als wij nu als kandidaat-voorzitters veto's stellen, zijn de onderhandelaars van Open Vld gedurende weken niet aanspreekbaar. Het is al moeilijk genoeg", klonk het diplomatisch. Ook bij Tommelein geen grote verklaringen over een mogelijke coalitie. "Ik hou mij aan de afspraak, we stellen geen exclusieven. Er kan met iedereen gepraat worden, buiten met Vlaams Belang en PVDA."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?