| Archiefbeeld: Op de brug die Molenbeek verbindt met de Stad Brussel slapen al maandenlang asielzoekers in tenten.

Vierhonderdtal mensen betogen voor regularisatie mensen zonder papieren

© Belga
05/03/2023

In Brussel hebben zondagnamiddag zo'n vierhonderd mensen betoogd voor een regularisatie van mensen zonder papieren. De betoging ging uit van verschillende organisaties maar kreeg de steun van de vakbonden ABVV en ACV. De betogers wezen erop dat 35.000 mensen in 2022 via de petitie IN MY NAME een burgerwet voorstelden om die regularisatie volgens duidelijke en permanente criteria mogelijk te maken. "Het is nu aan de politici om hun verantwoordelijkheid te nemen", klonk het.

De betoging komt er nadat honderden vluchtelingen, asielzoekers, mensen zonder verblijfsdocumenten en daklozen maandenlang in penibele omstandigheden verbleven in een kraakpand in de Paleizenstraat in Schaarbeek. De uiteindelijke ontruiming van dat pand verliep in grote chaos, terwijl aan het kanaal in Sint-Jans-Molenbeek al wekenlang zo'n 200 mensen in een geïmproviseerd tentenkamp verblijven.

"De huidige asiel- en migratiepolitiek in België is beneden alle peil", klonk het bij de betogers. "Het is een totale chaos. We hebben er genoeg van, het asiel- en migratiebeleid moet gehumaniseerd worden zodat overheidsdiensten die ermee belast zijn zich kunnen inzetten voor de integratie van mensen zonder papieren en hun deelname aan de samenleving."

"Parlementariërs en de regering moeten in de praktijk brengen wat de Belgen met dit wetsvoorstel willen: een inclusief asiel- en migratiebeleid om te komen tot een samenleving gebaseerd op vrijheid, gelijkheid, solidariteit, diversiteit en rechtvaardigheid," was verder te horen.

"België zou beter een beroep doen op de kennis, de werkkracht en de competenties waarover veel mensen zonder papieren beschikken."

Woordvoerster Coördinatie van mensen zonder papieren

"De huidige asielpolitiek wordt gekenmerkt door een steeds verdergaandere weigering om mensen op te vangen en te integreren", zei Henriette van de Coördinatie van mensen zonder papieren. "Er is geen enkele aandacht meer voor de rechten en de waardigheid van de mensen. Het tentenkamp in Molenbeek is volledig de schuld van de Belgische regering, die weigert de gepaste beslissingen te nemen om een einde te maken aan de menselijke drama's die zich dagelijks in dit land voordoen."

"De mensen zonder papieren vragen niets anders dan in waardigheid te kunnen leven", ging de woordvoerster verder. "Ze vragen niets anders dan te kunnen werken, wat is daar mis mee? België zou veel beter gewapend zijn om een heleboel uitdagingen aan te gaan als het beroep zou willen doen op de kennis, de werkkracht en de competenties waarover veel mensen zonder papieren beschikken. Het geld dat hun legale arbeid zou kunnen opbrengen voor de staatskas, hun sociale bijdragen, zouden de sociale zekerheid enkel ten goede komen. Maar in plaats van te investeren in die sociale zekerheid, kiest de regering ervoor geld uit te geven aan nieuwe gesloten centra."

Eis voor duidelijke regularisatiecriteria

De betogers wezen ook op het verschil in opvang van de vluchtelingen uit Oekraïne en de Afghanen en Syriërs in België.

"De beleidspartijen discrimineren en proberen zich streng te tonen, enkel uit angst voor de extreem-rechtse partijen", klonk het nog. "Maar dat is een laffe en onhandige keuze, die enkel als een boomerang in het gezicht zal terugkeren."

De betogers eisten de regularisatie van mensen zonder papieren op basis van duidelijke en permanente criteria, namelijk duurzame banden, werk, onverwijderbaarheid en het risico van de schending van een grondrecht in geval van terugkeer. Ze vragen ook de oprichting van een onafhankelijke regularisatiecommissie, en de sluiting van de gesloten centra.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni