Vijf minderjarigen en één meerderjarig meisje worden naar België gerepatrieerd

© Belga
13/06/2019
Updated: 13/06/2019 13.33u

Vijf van de zes kinderen van Belgische IS-strijders die momenteel vanuit Koerdische kampen in het noordoosten van Syrië naar België worden gerepartrieerd, zijn minderjarig. Het zesde kind is een meisje dat net meerderjarig is geworden en dat zes jaar geleden door haar vader werd ontvoerd. Haar moeder heeft België nooit verlaten. Dat heeft Belga donderdag uit betrouwbare bron vernomen. Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld): "Wij laten die kinderen niet creperen".

Het nieuws over de op stapel staande repatriëring lekte woensdag uit via een Koerdisch persagentschap en werd later bevestigd door minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR). De beslissing om tot repatriëring over te gaan, is genomen op een speciaal daarvoor bijeengeroepen kernkabinet.

Wezen en ontvoeringen

Volgens de VRT zou het 18-jarige meisje ontvoerd zijn om uit te huwelijken aan een IS-strijder. Ze zou nu zwaar getraumatiseerd zijn en dringende psychologische bijstand nodig hebben. De bron die Belga kon contacteren, zegt dat die informatie klopt.

De andere vijf kinderen verblijven momenteel helemaal alleen in de kampen, worden als wees beschouwd en komen daarom in aanmerking voor repatriëring. Het gaat naar verluidt om drie jongens van 6, 8 en 14 jaar van dezelfde moeder uit Brussel, en een jongen van 14 en zijn zus van 10 die eveneens uit Brussel afkomstig zijn.

Van vier van deze vijf minderjarigen staat met zekerheid vast dat hun beide ouders overleden zijn. Bij één is er nog onduidelijkheid of de vader overleden is, de moeder bij wie het kind verbleef is wel met zekerheid overleden. In ieder geval verbleef het kind alleen in het kamp, zonder ouders.

"Voor alle kinderen is een uitgebreide analyse gebeurd door de militaire inlichtingendienst en uiteindelijk ook door het OCAD, het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse. Het OCAD zegt dat het voor elk van die zes kinderen aanvaardbaar is om hen terug te halen. Als federale regering en als minister moet je vertrouwen hebben in die diensten."

Geen ouders

Elk kind zal na de repatriëring aangepaste begeleiding krijgen in ons land. Voorlopig wordt ervan uitgegaan dat het bij deze zes kinderen zal blijven. "Dit is geen eenvoudige operatie, vandaar dat we ook geprobeerd hebben dit te groeperen", aldus De Croo. Er is volgens hem "absoluut geen sprake van" dat er in de toekomst ook ouders zullen worden teruggenomen van Belgische kinderen die in de kampen in Koerdisch gebied verblijven.

"Maar deze kinderen hebben zelf geen keuze gemaakt. Ten opzichte van wezen zeggen wij niet dat we hen zomaar laten creperen." De Croo wijst er ook op dat België niet het enige Europese land is dat beslist heeft kinderen van IS-strijders terug te halen.

Reactie

Theo Francken (N-VA) gelooft niet dat het om wezen gaat. "Ik wil dat allemaal nog zien. Het is totaal onduidelijk wat in die kampen aan de hand is. Hoeveel vrouwen (moeders, red.) leven nog? Hoeveel strijders leven nog? De ouders van die kinderen zijn weg, maar komen dan plots terug... Dat het wezen zijn, geloof ik niet. Als expert weet ik dat we alles met een ongelooflijke korrel zout moeten nemen."

Volgens Francken zal niet alleen blijken dat de betrokken kinderen helemaal geen weeskinderen zijn, maar zal België op basis van rechtspraak verplicht worden om ook hun moeders terug te nemen. "En dan zeg ik neen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, IS-kinderen, repatriëring, Alexander De Croo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni