Franstalige kinderrechtencommissaris op bezoek bij Belgische kinderen in Syrië

© Federation Wallonie-Bruxelles

De Franstalige kinderrechtencommissaris Bernard De Vos is sinds enkele dagen in Syrië om er Belgische kinderen te ontmoeten die geboren zijn in de gebieden die bevrijd zijn van Islamitische Staat (IS) en die in vluchtelingenkampen verblijven. Dat is dinsdag in een persbericht meegedeeld. Bedoeling van de missie van De Vos is om de (gezondheids)toestand van de Belgische moeders en hun kinderen in kaart te brengen.

Met de humanitaire zending is ook een multidisciplinair medisch team meegereisd. Zij zullen proberen binnen te raken in de drie belangrijkste kampen die de Koerdsiche autoriteiten hebben ingericht in het voormalige IS-gebied: Al-Hol, Al-Roj en Ain Issa. De Belgen heben een lijst met namen van 75 Belgische kinderen (zowel Franstalige als Vlaamse) van wie er 56 in de drie kampen verblijven. Van de 19 anderen is niet duidelijk waar ze momenteel verblijven.

"80 procent van deze kinderen zijn jonger dan zes jaar. Negen van hen zijn weeskinderen, al kunnen het er ook meer zijn. Ze zijn allen ondervoed, ze lijden aan dysenterie of zware diarree. Sommigen hebben chronische ziektes zoals astma of epilepsie. Ze hebben geen toegang tot medicijnen", zo staat in de persmededeling. Voor alle kinderen op de lijst hebben familieleden in België geprobeerd om ze terug te halen naar België, onder meer via Child Focus.

"Die families staan klaar om de kinderen op te vangen vanaf het ogenblik dat dit mogelijk wordt, nadat de nodige procedures zijn doorlopen", zo wordt gesteld in het persbericht. Bernard De Vos had dinsdag ontslagnemend premier Charles Michel en de federale informateurs al opgeroepen om snel een beslissing te nemen over de repatriëring van alle Belgische IS-kinderen die in Syrië vastzitten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?